Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_TMK (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
617.98 Кб
Скачать

23. Комунікативні дискурси.

Дискурс– соціольно обумовлена організація системи мовлення, а також певні принципи, у відповідності з якими реальність класифікується і репрезентується в ті чи інші періоди часу. Це складова соціокультурної взаємодії, його характерні риси – інтереси, цілі та стилі учасників.

Різні види дискурсів: аргументативний, медичний, художній (прозаїчний і поетичний), публіцистичний, рекламний дискурс, військовий. Останніми роками з'являються лінгвістичні дослідження, де вивчається мовна дія в публіцистиці, в політичному дискурсі, в передвиборній комунікації, в комунікації через ЗМІ, в рекламі і ін. Об'єктивно мова – завжди вплив і зміна чого-небудь. Серед специфічно дискурсивних одиниць дії виділяються паремічні одиниці (стійкі форми і вирази в мові), стійкі порівняння, дискурсивні ідіоми, стереотипи, включаючи соціальні стереотипи, що виявляються як «стереотипи мислення і поведінки особи». Кліше, що в більшості випадків стереотипізовані, вже містять в собі позитивну або негативну оцінку, а отже, і певну дію. До розряду військового дискурсу можна віднести дискурс військових про війну (жанр "доповіді" або "зведення"), політиків про війну (різновид політичного дискурсу в жанрі "інтерв'ю"). Були розроблені методи побудови складних політичних евфемізмов (не просто підміна слів і понять, а мовні конструкції з точно зміряними ефектами дії на масову свідомість). Внаслідок цього стало можливим говорити про таку технологію маніпуляції свідомістю як зміна сенсу слів і понять.

24. Дуальна схема функціонування телебачення в сша

У дуалістичній системі функціонування телебачення США, що складається з співвідношення громадського та комерційного ТБ, головне місце належить комерційним мовникам. Визначено, що така схема склалась від зародження радіо і телевізійного мовлення, коли стало зрозумілим, що індустрія засобів масової інформації є великим бізнесом.

Громадське телебачення у США виникло значно пізніше, коли при видачі ліцензій на частоти перед потенційним мовником ставили ту чи іншу суспільно значиму проблема, яку необхідно було висвітлювати. Цю місію і взяло на себе американське суспільне ТБ – Пі-Бі-Ес. Показовим для Америки є той факт, що комерційні телемережі підтримали появу суспільного мовника, який позбавив їх від необхідності “забруднювати” ефір якісними, але низькорейтинговими програмами.

У структурі Пі-Бі-Ес, яке об’єднує близько 350 телестанцій, функціонують чотири різні види телебачення. Більшість ліцензуються місцевими органами влади, які діють аналогічно некомерційним організаціям; величезна кількість станцій одержує ліцензії від штату й отримує набагато більше коштів, фінансуючись через структури штату; деякі здобувають ліцензію через місцеві шкільні правління і ради; четверта категорія станцій – університетські, вони є свого роду факультетами університетів, розташованих по всій країні.

Особливістю програмної політики Пі-Бі-Ес є відсутність центральної телестудії, яка б виробляла центральні програми. Вони, зазвичай, виробляються місцевими каналами і поширюються у відповідності до потреб регіонів. Регіональні відділення, у свою чергу, спеціалізуються на виробництві певних телепрограм, тобто вони виробляються за адресним принципом. Таким чином, номенклатура телевізійних програм досить широка і забезпечує майже всі потреби населення США у некомерційних програмах. Разом з тим, Пі-Бі-Ес купує частину програм у незалежних продюсерів чи замовляє їх місцевим суспільним станціям і закордонним організаціям. Корпорація, яка існує чи у не найбагатшій країні світу, не може дозволити собі робити передачі достатньо високого рівня за європейськими мірками.

На відміну від практики європейського суспільного мовлення, у США немає ліцензійних зборів за використання приймача. Ось чому Пі-Бі-Ес існує на гроші благодійних організацій і доброчинні внески. До того ж, у Нью-Йорку компанія кабельного телебачення виділяє кожній суспільній станції, за умов співпраці, щорічно 2,5 мільйони доларів. Ці кошти є частиною оплати абонентів кабельного телебачення. Завдяки цьому воно вільне від реклами і ставить завданням не отримання прибутку, а соціально-культурні цілі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]