Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suchasni_dilovi_paperi.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Незважаючи на труднощі — попри труднощі

У науковому стилі прийменник попри використовується для того, щоб підкреслити, виділити якусь думку, приверну­ти до неї увагу:-попри всі видозміни жанру.

Те саме значення має прийменник незважаючи на, поши­рений у різних стилях: незважаючи на всю суперечливість подій.

Вислови попри і незважаючи на синонімічні, взаємо­замінні. Вони урізноманітнюють синтаксис мовлення.

Обирати академіком — обирати в академіки

Дієслово обирати в значенні "виділяти голосуванням для виконання якихось обов'язків" сполучається з кількома синонімічними формами іменників для позначення поса­ди чи звання: орудний відмінок; на + знахідний відмінок; в + знахідний відмінок.

Нейтральною, найчастіше вживаною формою є безпри­йменниковий орудний відмінок: обирають членом-кореспонден­том Національної академії наук України.

Обидві прийменниково-відмінкові форми, позначені відтінком розмовності (обирати на голову комітету, обрати в гетьмани), доречні у неофіційних паперах, в усному мов­ленні.

Опановувати професію — освоювати професію

Слова опановувати та освоювати мають значення "навча­тися користуватися чимось" і в деяких випадках мають од­накову лексичну сполучуваність: опанувати професію, справу, техніку і освоїти професію, справу. Але є і відмінності.

Для дієслова опановувати типове поєднання з іменника­ми мова, наука, майстерність.

Слово освоювати має ширшу сполучуваність: освоювати виробництво, випуск, землі, родовище, маршрут, лінію тощо.

Попереджати про небезпеку — застерігати від небезпеки

Як синоніми слова попереджати, застерігати виступа­ють у значенні "наперед повідомляти про щось небезпечне"^ Дієслово попереджати сполучається із знахідним відмінком іменника та прийменником про: "У наші дні космічні метео-супутники не раз заздалегідь попереджали жителів південних районів земної кулі про наближення ураганів" (з газ.). При дієслові застерігати усталилась форма родового відмінка іменника з прийменником від. Напр.: "Хоче застерегти мене від чогось" (Є. Гуцало).

Припускатися помилки — допускати помилку

Слова припускатися, допускати найчастіше сполучаються з іменниками помилка, огріх, неточність, поспішність, пере­кручення.

При слові припускатися іменники мають форму родового відмінка; припустився грубої помилки; припускатися поспіш­ності; припускатися перекручень.

При дієслові допускати закріпився знахідний відмінок іменників: допускати неточність. Вживані також словоспо­лучення типу допускати помилку, допускати перекручення. З родовим відмінком дієслово допустити може поєднуватися, коли є заперечення: поминки допустити не повинні.

Присвячувати відкриттю — приурочувати до відкриття

Слова присвячувати, приурочувати зближуються у зна­ченні "пов'язувати одну подію з іншою, один факт, явище з іншим". Тому іноді плутають форми іменників, залежних від цих дієслів.

Дієслово присвячувати (присвятити) керує безприйменни­ковим давальним відмінком іменників: концерт, присвячений 50-річчю з дня народження композитора.

Дієслово приурочувати керує родовим відмінком з при­йменником до: відкриття факультету було приурочене до 75-ї річниці університету.

Пропорційно витратам. — пропорційно до витрат

Слово пропорційно у математичному розумінні поєд­нується з прислівниками прямо, обернено із безприйменнико­вим давальним відмінком: електромагнітне притягання діє обернено пропорційно квадратові відстані.

При дієсловах-присудках у поєднанні з давальним відмінком можна говорити про пропорційно як простий при­йменник: прибуток розподіляється пропорційно заробітній платі.

Значно більшого поширення у сучасній мові набув скла­дений прийменник пропорційно до •+ родовий відмінок: фонд розподіляється пропорційно до обсягу трудовитрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]