Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suchasni_dilovi_paperi.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

С.В. Глущик о.В. Дияк с.В. Шевчук Сучасні ділові папери передмова

Перед сучасним українських суспільством, яке нарешті дістало можливість будувати самостійну державу, пос'тало чимало проблем, що потребують нагального вирішення. Одна з них — впровадження української мови у всі сфери жит­тєдіяльності держави: політику, економіку, науку, адміністрування, вищу школу, засоби масової комунікації пощо. Загальновідомо, що українська мова тривалий час була , на жаль, залишається й понині падчеркою в офіційних іабінетах, на кафедрах багатьох вищих закладів освіти, у ла­бораторіях академічних інститутів, на шпальтах газет і журналів, радіо та телебачення. Серед низки причин, що зу­мовили таку ситуацію, не останнє місце посідає брак відповідної літератури, насамперед навчального характеру. Така література могла б забезпечити належний рівень володіння українським діловим мовленням.

Пропонований нами посібник покликаний заповнити цю прогалину. У ньому послідовно і детально висвітлюються пи­тання сучасного ділового мовлення, починаючи від загальних понять мовної норми, офіційно-ділового стилю та класифікації документів, подаються характеристики основних вимог до складання й оформлення документів поряд з аналізом кожного окремого виду документа. Цей аналіз включає в себе ознайом­лення читача із структурою документа, порядком його складання. Щоб вибрати потрібне слово, форму слова чи при­йменникову конструкцію, слід скористатися матеріалом, уміщеним у розділі "Культура ділового мовлення". У посібнику подано у вигляді таблиць матеріали про правописні норми су­часної української мови: правила вживання апострофа та м 'якого знака, великої літери у власних назвах тощо, а також вживання розділових знаків. У кінці книжки вміщено "Словник ділової людини" та "Тлумачний словник".

Оскільки з курсу ділової української мови й понині немає програми, затвердженої Міністерством освіти, у посібнику подано програму, затверджену вченою радою Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова.

Посібник має на меті допомогти студентам вищих за­кладів освіти, учням середніх спеціальних навчальних закладів та шкіл оволодіти лексичними, орфоепічними, орфографіч­ними, граматичними і стилістичними нормами сучасної ділової української мови, а також методикою складання ділових документів.

Посібник також стане у пригоді кожному громадянинові України, хто стикається з потребою написання автобіографії чи заяви, складання службового листа чи протоколу, оголо­шення чи угоди, дає розписку чи доручення.

Програма курсу "ділова українська мова" пояснювальна записка

У добу творення незалежної Української держави, коли прийнято закон про надання українській мові статусу держав­ної, питання культури мови набувають особливої ваги. Ширшає коло тих, хто пише, читає та розмовляє українською мовою як рідною. Писемне спілкування в держав­ному, суспільному, політичному, господарському житті, в ділових відносинах між організаціями та установами, в органах управління переходить на українську мову. Часто недосконале володіння українською мовою спричиняє появу чималої кількості типових помилок, хибних висловів, слів-покручів і знижує рівень культури мовлення у загальнонаціональному вимірі.

За таких умов дуже важливо озброїти знанням про ділові папери студентів вищих закладів освіти, адже саме за допо­могою ділових документів, листів установлюються офіційні, службові, ділові, партнерські контакти між закладами, підприємствами, інституціями, державами, а також налаго­джуються приватні стосунки між людьми.

Ділова українська мова — одна з дисциплін, що вивчаються на першому курсі. Вона передбачає вивчення різних видів ділових документів, набуття студентами нави­чок їх укладання, засвоєння етикету ділової кореспонденції. Програмою також передбачено оволодіння нормами літера­турної мови: графічними, орфоепічними, орфографічними, лексичними, морфологічними, синтаксичними, стилістични­ми та пунктуаційними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]