Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suchasni_dilovi_paperi.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

7. Використання голосу

Невербальна комунікація супроводжується словами з пев­ною інтонацією, тоном. Голос, тон, виклад, уся сукупність виразових засобів і прийомів повинні свідчити про істинність думки і почуття промовця. Темп мовлення також має практичне значення.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ:

1. Постійно тренуйте свій голос, найзручніший спосіб для цього — читання вголос; контролюйте правильність вимови.

2. Пристосовуйте свій голос до тієї обстановки, де відбувається спілкування.

3. Не говоріть надто голосно — це справляє враження агресивності.

4. Хто говорить надто тихо, справляє враження людини, яка погано володіє тим матеріалом, про який говорить, або ж не впевнена в собі.

. 5. Голос підвищуйте тоді, коли ставите запитання, вияв­ляєте радість чи здивування.

6. Голос понижуйте тоді, коли хочете когось переконати або відповісти на запитання.

Отже, щоб не виникало непорозумінь під час спілкуван­ня, слід узгоджувати несловесні засоби із словесними, адже дослідження свідчать, що невербальні сигнали справляють вплив утричі більший, ніж слова.

Розділ IV Культура ділового мовлення* вибір слова Авторитет — престиж

Авторитет (від лат. аи(с)1огі1а8 — влада) вживається у сучасній українській мові у двох значеннях:

1) загальновизнане значення, вплив, поважність (особи, організації, колективу): авторитет керівника, авторитет установи;

2) той, хто має загальне визнання, вплив (уживається для характеристики людини); Ви наш найбільший авторитет.

У сучасній українській мові слово престиж (фр. слово рге8іі§е буквально означає "авторитет, повага") вживається тільки в одному значенні — авторитет, вплив, який має хто-що-небудь: престиж установи, втрачати свій престиж, підтримувати чийсь престиж та ін.

Ці слова синонімічні, близькі за значенням, але не то­тожні. Похідні утворення від цих іменників більше відрізня­ються значеннями, ніж самі твірні основи.

Прикметник авторитетний означає "який має авторитет;

впливовий, поважний; який заслуговує на довіру": автори­тетна кандидатура, авторитетний учений, авторитетна думка. Вживається це слово ще й у значенні "який не допус­кає заперечень; владний": авторитетний тон, авторитет­ний жест.

Прикметник престижний функціонує як такий, що свідчить про престиж, авторитет кого-, чого-небудь, або такий, що служить засобом досягнення престижу (часто з відтінком іронії чи зневаги): престижний автомобіль, пре­стижний одяг, престижне знайомство, престижні зв'язки.

Мовна практика засвідчує вживання слова авторитет і його похідних переважно у контекстах, що містять позитив­ну оцінку, а слова престиж та його похідних — у нейтраль­них або негативно чи зневажливооцінних.

Брифінг — прес-конференція

Брифінг (анг. ЬгіеПп§ — інформаційна нарада) — це, як правило, коротка інформація для журналістів, що стосується тієї чи іншої теми, без подальшого обговорення її. Під час такої зустрічі можуть бути поставлені тільки конкретні запи­тання, що дають змогу уточнити певні деталі поданої інфор­мації.

Сфера функціонування слова брифінг дещо обмежена жанрово і стилістично. Найчастіше воно з'являється в офі­ційних газетних повідомленнях, у публікаціях Міністерства закордонних справ, зарубіжних інформаціях: брифінг для українських та іноземних журналістів у Міністерстві закор­донних справ.

Прес-конференція (анг. ргеззсопГегепсе) — зустріч держав­них, політичних, громадських, наукових діячів з представни­ками засобів масової інформації для висвітлення питань, що цікавлять широку громадськість. У прес-конференції, на відміну від брифінгу, беруть активну участь обидві сторони. Тут не тільки заслуховують інформацію, а ставлять запитан­ня, слухають відповіді, йде обговорення певної теми, з'ясо­вуються обставини якихось подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]