Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suchasni_dilovi_paperi.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Згідно з рішенням — відповідно до рішення

Прийменниково-відмінкові форми згідно з + орудний відмінок іменників, відповідно до + родовий відмінок іменників мають виразний відтінок книжності: згідно з законами України, відповідно до завдань. Вони характерні для офіційно-ділового, наукового стилів, також для мови преси.

Помилково сполучають прийменник згідно з давальним або родовим відмінком іменників: згідно планів; неправильні конструкції відповідно з планами і згідно до планів. Не відповідає сучасній літературній нормі іменниково-приймен­никова форма у відповідності з.

Згоджуватися, погоджуватися, приставати на пропозицію — підтримувати пропозицію

Дієслова згоджуватися, погоджуватися, приставати, підтримувати об'єднує значення "визнавати щось правиль­ним, доречним". Вони керують знахідним відмінком імен­ників з прийменником на: згодився на пропозицію, погодився на два томи енциклопедії, пристали на пропозицію.

Дієслова згоджуватися, погоджуватися стилістично ней­тральні, отже, можуть вживатися в різних стилях. Слово пристати повинно відповідним чином мотивуватися. Йому не властиве поєднання з іменниками — назвами конкретних предметів.

Слово підтримувати поширене переважно в мові преси, керує безприйменниковим знахідним відмінком: підтримува­ти ініціативу, рішення; підтримувати ідею, пропозицію.

Зняти з посади — усунути від роботи

Слово звільняти (звільнити) вживається у значенні "по­збавляти професійної діяльності", вимагає родового відмінка з прийменником з: ви звільнені з посади; слід звільнити з роботи.

Коли йдеться про якийсь рід занять взагалі, то викорис­товується родовий відмінок іменника з прийменником від:

звільнено від будь-якої роботи.

Словам знімати (зняти) властиве керування родовим відмінком з прийменником з; знімуть з цієї посади; зняли з роботи.

Для слів усувати (усунути) характерне керування родо­вим відмінком іменника робота з прийменником від: усунули від роботи.

Зрікатися ідеалів — відмовлятися, відступитися від ідеалів

Слова зрікатися, відступитися, відмовлятися мають певні відмінності щодо форми керованих ними іменників.

Дієслово зрікатися сполучається з родовим відмінком:

зректися особистого щастя.

Слова відступитися, відмовлятися поєднуються з при­йменником від (од) та родовим відмінком іменників: відмо­вився від цієї думки; відступитися від ідеї.

Їх обов'язки — їхні обов'язки

Останнім часом родовий відмінок займенника їх ужива­ється частіше, ніж присвійні прикметники, займенник їхні. Витіснення власне українського засобу вираження при­свійності пояснюється процесом русифікації мови. Родовий відмінок займенників як більш книжний засіб варто вживати в офіційно-діловому, науковому стилях, для інших стилів прийнятніший співвідносний присвійний прикметник (за­йменник).

в Контроль, спостереження за роботою —

Контроль, спостереження над роботою

Слова контроль і спостереження зустрічаються переваж­но в офіційно-діловому, публіцистичному та науковому сти­лях. Їх зближує такий відтінок у значенні, як "пильнування за кимось, чимось". Ці конструкції мають однакову синтак­сичну сполучуваність: синонімічні між собою прийменнико­во-відмінкові форми за + орудний відмінок і над + орудний відмінок: контроль за дотриманням графіків, спостереження над процесом.

Більшого поширення набуває орудний відмінок з при­йменником над: контроль над озброєнням, контроль над собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]