Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suchasni_dilovi_paperi.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

За цього — при цьому, ари тому, притому,' за умов — в умовах

Останнім часом спостерігається вживання іменникових зворотів із прийменником за, що заступають синонімічні вислови з прийменником при.

Слововживання типу при бажанні, при однакових даних тощо, які містять у своєму значенні відтінок умови (коли є бажання, якщо маємо однакові дані), замінюються сино­німічними зворотами: за бажання, за однакових даних.

У конструкціях, де йдеться про значення умови, де це міститься в самому лексичному наповненні конструкції — за сприятливих умов — прийменниковий зворот за + родовий відмінок іменника правомірний, нормативне виправданий, стилістично доцільний.

Але є приклади, що засвідчують штучне впровадження прийменника за в контексти, де можна й треба використову­вати синонімічні прийменники при і у (в): за невихованого контингенту, за позитивного розв'язання, за атмосферних опадів, за цього і т. ін.

Звороти з прийменником при відповідають синтаксичній будові української мови, є системними явищами: при глибоко­му снігу, при колючому морозі.

Не треба забувати про прийменник при у звороті при тому та прислівник притому:

1. Доповідач розповів про успіхи підприємства, при тому зауваживши, що в роботі окремих цехів виявлено серйозні недоліки.

2. Складання планів — робота кропітка, притому варто враховувати, що їх доводиться пристосовувати до поточних подій.

Займати посаду — обіймати посаду

Зі словом посада звичайно поєднуються слова посідати, займати, обіймати. Вони синонімічні, тому однаково можуть вживатися в українській мові, хоча у сучасному мовленні і надається перевага конструкції обіймати посаду: посів високу посаду, зайняв посаду старшого наукового співробітника, обіймає посаду судді.

Заходи щодо поліпшення — заходи до поліпшення — заходи для поліпшення — заходи поліпшення

При слові заходи використовуються такі форми, як щодо + родовий відмінок, до + родовий відмінок, по + місцевий відмінок, безприйменниковий родовий відмінок, для + родовий відмінок іменників. Форми з прийменниками щодо та до на­ лежать до найуживаніших у сучасній українській літера­турній мові: заходи щодо поліпшення безпеки, заходи до поліпшення побутових умов працівників.

Прийменниково-відмінкова форма по + місцевий відмінок сприймається як стилістична помилка: заходи по перебудові народної освіти.

Безприйменникова форма родового відмінка трапляється рідко через свою багатозначність: вжито заходів регулювання.

Конструкція з прийменником для має відтінок призначен­ня *зйдгодг< для наведення порядку.

Зважати на обставини — враховувати обставини — рахуватися з обставинами

Ці вислови синонімічні, коли передають значення "брати щось до уваги". Кожне слово зберігає свої особливості у сролучуваності з залежними іменниками.

Дієслово зважати поєднується із прийменником на + знахідний відмінок іменників: зважати на обов'язки, зважати на погоду.

При слові враховувати вживається безприйменниковий знахідний відмінок: враховувати погляди, враховувати попе­редній досвід.

Рахуватися вживається з прийменником з + орудний відмінок іменників: рахуватися з труднощами постачання,. рахуватися з непрофесійною підготовкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]