Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pit_OM.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

8.Структура операційної системи. Види виробничої структури.

Операційна система – одна з підс-м орг-ції, в рамках якої зд-ся реал-я операційної функції, що включає в себе дії, в рез-ті яких вир-ся товари, над-ся послуги, вик-ся роботи для зад-я запитів спож-чів із зовнішнього середовища; частина операційного процесу, що здатна самостійно або взаємодіючи з іншими аналогічними системами задовольняти будь-які потреби і запити потенційних клієнтів за доп-ю товарів та послуг, які вона виготовляє і надає.

Стр-ра ОС визн-ся складом і взаємозв’язками її елементів і підс-м, а також зв’язками із зовн.сер-щем.

Виділ.3 осн.підс-ми:

1)переробна (трансформація) – викон. продукт.роботу, безпосер.пов’яз.з перетв-ям входів у виходи; 2)підс-ма заб-я (підтримка, обслуг-я) – прямо не повяз.з вир-вом виходу, але дозв.забезп.ефект.роботу осн.підс-ми (перетвор.).Осн.рез-ти її д-сті споживають підс-ми трансформації, а побічні – надходять у зовн.сер-ще; 3)підс-ма упр-я (планув., контроль) – розроб-ся операт.плани щодо завант-я потуж-стей, диспетчер-ю, упр-я мат.-вир.запасами, контроль якості.

Вир.стр-ра – сук-сть вир.підрозділів (цехів, ділянок, обслуговуючих госп-в і служб), які прямо чи опосер-о бер.участь у вир.процесі, їхній склад та взаємозв’язки між ними.

Цехи основного виробництва спеціалізуються на виготовленні профільної продукції підприемства, що призначена для задово­лення потреб зовнішніх споживачів. На великих підприемствах для побудови корот­кого шляху матеріального потоку та забезпечення ефективності виробничих процесів однорідні за профілем цехи об'еднуютьсяв корпуси.

На підприемствах з невеликим обсягом і відносно простими виробничими процесами доцільно обмежитися дільничною струк­турою підрозділів, не створюючи цехів.

Допоміжні цехи сприяють випуску основної продукції, ви­готовляють допоміжні види виробів, які необкідні для нормаль­ної роботи основних цехів.

Побічні цехи переробляють відходи основного та допоміжного виробництв і виготовляють непрофільну продукцію або віднов­люють допоміжні матеріали для потреб виробництва.

Підсобні цехи здійснюють підготовку основних матеріалів для основник цехів, а також виготовляють тару для упакування про­дукції.

Обслуговуючі цехи і господарства виробничого призначёння забезпечують нормальну роботу основних та допоміжних цехів шляхом транспортування і збереження сировини, напівфабрика­тів, готової продукції, проведення необхідних санітарно-технічних заходів, підтримання благоустрою їх приміщень і території тощо.

У виробничу структуру не входять різні загальнозаводські служби, а також господарства і підрозділи капітального будів­ництва, охорони довкілля, культурно-побутового обслугову­вання працівників.

9.Зовнішнє оточення операційної системи. Характеристики та властивості операційної системи.

До зовн.сер-ща ОС належ.: зовн.сер-ще самої орг-ції; ін..підс-ми орг-ції, модель взаємодії з якими мож.бути:

-закритою – ОС відділена від зовн.сер-ща буфером, що утв.інші підс-ми функт-я орг-ції. Взаємодія із зовн.сер-щем опосер-а (пром.п-ва). Перевага: ОС захищена від впливу зовн.сер-ща, що заб.стабільність. Недолік: ОС є дуже інерційною;

-відкритою – буфер зникає і відб-ся накладення і взаємопереплетення внутр.сер-ща із сер-щем близької взаємодії (сервісні орг-ції).

Операційна система організації належить до класу економічник систем, яким притаманна низка загальних характеристик, зок­рема: відкритість і гомеостатичність; складність і поліструктур­ність; нестаціонарність окремих параметрів системи; унікаль­ність поведінки системи в конкретних умовах; здатність зміню­вати свою структуру і формувати варіанти поведінки; здатність протистояти ентропійним тенденціям; здатність пристосовува­тися до змін зовнішнього середовища; здатність та прагнення до цілевстановлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]