Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pit_OM.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

35.Управління запасами матеріальних ресурсів: види запасів, моделі, методи системи контролю запасів.

Упр-я запасами – це пев.вид вир.д-сті, об’ектом якого є ств-я і збереж-я запасів. Осн.ціль упр-я запасами на п-ві – зниження заг.суми щорічних витрат на утрим-я запасів до мінімуму при умові задовільн.обслуг-я клієнтів.

Типи запасів: --вир.запаси сиров.та матер. ресурсів, комп-х деталей та готов.виробів, що витр-ся для ств-я буфера між послід.поставками мат-лів; --запаси незаверш.вир-ва; --запаси готов.прод-ї.

Види вир.запасів: *поточн.запас; *резервний (страховий); *підготовч.; *сезонний.

Мета ств-я запасців поляг.в утв-і пев.буфера між посл.поставками мат-лів для виключ-я необх-сті безперерв.поставок.

Проблема упр-я мат.запасами – підтримка рівнів мат.запасів достатньо високими, щоб процес вир-ва залиш-ся безперерв., і водночас – достатньо невеликими, щоб звести вирати до мінімуму.

Модель оптим.розміру замовлення:

Існ.2 моделі упр-я запасами:

1)с-ма з фікс.к-стю, у якій кож.разу зд-ся поставка однак.к-ті ресурсу при різному періоді. Фіксов.в дан.с-мі є: обсяг замовл-я; точка поновл.замовл-я;

2)с-ма з фіксов.часом – змін-ся обсяг поставки, вих.-чи із залишку ресурсу, а період поставки залиш-ся пост. Фікс.парам-ри: час (період) поставки, макс.к-ть замовл-нь.

АВС – аналіз:

Комплк.с-ма упр-я ланцюгом „постач-я – вир-во – збут” (MRP, JIT). В основу с-м MRP і JIT покладено 2 протилеж.принципи орг-ції вир-ва: *С-ма MRP є „виштовхуючою” (амер., європ.); * JIT – „витягуюча” (наст.стадія вир-ва „витягує” усе необх.з попер.стадії) (японс.).

Система МРП— планування потреби в матеріалах — належить до систем «штовхаючого» типу. Осн завдання – чітке, точне планування потреби в матеріалах. В ній складають перелік матеріалів, не­обхідних для виробництва визначеної кількості готової про­дукції, відповідно до прогнозу ринкової кон'юнктури, після чого формують замовлення постачальники. Результат: *оптимізм.час надх-я кож.матеріалу в ОС; *зниж.склад запасів; *зниж.витрати на ведення вир.обліку.

Система МРП-2 виконує функції МРП (визначення потреби в матеріалах), а також функції упра­вління технологічними процесами .Визначення потреби в матеріалах пов'язане з прогнозуванням, управлінням запасами, закупівлями. Дозволяє здійснити план-я всієї комерц.д-сті.

С-ма CANBAN є практ.реал-єю с-м MRP і JIT і слугує мех.-змом орг-ції вир-ва необх.прод-ї у визн.час і в необх.к-ті пев.номенк-ри. Головна відмінність: не існує закінч.плану вир-ва, працює при мін.заділах незаверш.вир-ва і значно прискорює оборотність капіталу.

36.МRP - сучасна система управління ланцюгом «постачання - виробництво - збут».

Система МРП— планування потреби в матеріалах — належить до систем «штовхаючого» типу.

Осн завдання – чітке, точне планування потреби в матеріалах. В ній складають перелік матеріалів, не­обхідних для виробництва визначеної кількості готової про­дукції, відповідно до прогнозу ринкової кон'юнктури, після чого формують замовлення постачальники. Результат: *оптимізм.час надх-я кож.матеріалу в ОС; *зниж.склад запасів; *зниж.витрати на ведення вир.обліку.

У 80-ті роки в США та інших країнах дістала великого по­ширення система МРП-2, яку деякі американські фахівці вва­жають другим поколінням системи МРП.

Покоління цієї систе­ми різняться за гнучкістю управління та номенклатурою функцій. Так, система МРП-2 виконує функції МРП (визначення потреби в матеріалах), а також функції упра­вління технологічними процесами .Визначення потреби в матеріалах пов'язане з прогнозуванням, управлінням запасами, закупівлями. Дозволяє здійснити план-я всієї комерц.д-сті.

Головною відмінністю МРП2 від системи МРП є те, що в першій почали прогнозувати потреби в сировині за пріоритетними та непріоритетними замовленнями., встановлює рвні технологічних запасів.

37.JIТ - сучасна система управління ланцюгом «постачання - виробництво - збут».

С-ма JIТ – єдин.комплекс заходів, які зд-ся для дос-я масшт.вир-ва з викор-ям мін.мат.-товар.деталей і компл-х, напівфабрикатів і гот.прод-ї. Деталі поступ.на наст.роб.операцію „точно в строк”, збир-ся і швидко прох.через дану операцію.

С-ми JIТ інколи под.на „велику JIТ” і „малу JIТ”. „Велика JIТ” – це конц-я опер.менеджменту, задача якої поляг.в усуненні втрат у всіх сферах вир.д-сті п-ва. Задача „малої JIТ” більш вузька – план-я запасів гот.прод-ї і заб-я обслуг-я по мірі необх-сті.

С-ма JIТ – „тягнуча” с-ма руху мат.потоку. Вона бореться з втратами (часу, мат.-вир.запасів, від браку), виявл.проблеми і вузькі місця, досяг.найб.рац.орг-ції вир-ва. Потребує участі прац-ків, фунд.досл-нь, пром.розробок, пост.вдоск-я, всезаг.контролю якості, новел.розмірів партій. Розрахована на стаб.зовн.сер-ще.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]