Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pit_OM.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

20.Класифікація економіко-математичних моделей та методів. Сфери застосування кількісних методів обґрунтування рішень в операційному менеджменті.

Класифікація екон.-мат.моделей та методів:

1)моделі лін.програм-я (симплекс-метод, трансп.метод); 2)моделі динаміч.програм-я; 3)моделі теорії черг; 4)моделі упр-я запасами.

Симплекс-метод заст.-ся там, де необх-о: *провести сук.вир.план-я; *зроб.аналіз еф-сті обслуг-я; *спланув.склад прод-ї; *визн.маршрут технолог.процесу; *ефект-о управл.технол.процесом; *ефект-о управл.товарно-матер.запасами.

Трансп.метод викор-ся для: *сук.оператив.план-я; *календ.план-я розподілу прод-ї; *аналізу розміщ-я п-ва; *ефект.перевищ-я вантажів.

Якщо задача най еф-ше виріш-ся поетапно або по часовим інтервалам, слід викор.метод динаміч.програм-я.

У теорії черг будь-яке ріш-я виріш-ся з компромісу. Менеджер має оцінити як співідн-ся між собою додатк.в-сть, необх.для приск-я процесу обслуг-я та витрати, пов’яз.з очікув-ям у черзі. У цій теорії виділ.такі задачі: 1)визн-я к-ті клієнтів у черзі; 2)вибір обладь-я; 3)визн-я необх.к-ті каналів обслуг-я; 4)визн-я кінц.генер.сук-сті. Моделі теорії черг заст.-ся у сервісн.орг-ціях.

Моделі упр-я запасами заст.-ся для упр-я вир., трансп, товарн.запасами на п-ві, для визн-я оптим.партії поставки аналізу партії на чутливість, розрахунку запасу на поставку матер-лів з урах-ям зміни цін на прод-ю.

Кількісні методи (або методи дослідження операцій) застосовують, коли фактори, що впливають на вибір рішення, можна кількісно визначити та оцінити.

Кількісні методи залежно від характеру інформації, яку має особа, що приймає рішення, поділяються на:

1)методи, що застосовуються в умовах однозначної визначеності інформації про ситуацію прийняття рішення: *аналітичні методи; *частково методи математичного програмування);

2)методи, що застосовуються в умовах імовірнісної визначеності інформації про ситуацію прийняття рішення: *статистичні методи; *частково методи математичного програмування);

3)методи, що застосовуються в умовах невизначеності інформації про ситуацію прийняття рішення - теоретико-ігрові методи, які залежно від того, що спричиняє невизначеність ситуації: об’єктивні обставини або свідомі дії противника, поділяються на методи теорії статистичних рішень та методи теорії ігор.

Кількісні методи заст-ся при проведенні економічного аналізу діяльності фірми (наприклад, побудова рівняння беззбитковості і знаходження точки беззбитковості), в сферах планування номенклатури і асортименту виробів; визначенні маршрутів виготовлення виробів; мінімізації відходів виробництва; регулюванні запасів; календарному плануванні виробництва тощо. В управлінні широко використовують наступні з методів: метод платіжної матриці, метод "дерева рішень", кореляційно-регресійний аналіз; дисперсний аналіз; факторний аналіз; кластерний аналіз; методи статистичного контролю якості і надійності та інші.

21.Моделі лінійного програмування в обґрунтуванні виробничих рішень.

До моделей лін.програм-я належ. симплекс-метод, трансп.метод.

Симплекс-метод заст.-ся там, де необх-о: *провести сук.вир.план-я; *зроб.аналіз еф-сті обслуг-я; *спланув.склад прод-ї; *визн.маршрут технолог.процесу; *ефект-о управл.технол.процесом; *ефект-о управл.товарно-матер.запасами.

Трансп.метод викор-ся для: *сук.оператив.план-я; *календ.план-я розподілу прод-ї; *аналізу розміщ-я п-ва; *ефект.перевищ-я вантажів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]