Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

12. Якісні властивості грошей.

Найбільш актуальними в суч. умовах є такі властивості грошей: стабільність вартості, економічність, тривалість викор-ня, однорідність, подільність, портативність.

Базовою є стабільність вартості. Будь-яка форма грошей, якщо вона знецінюється, не може ефективно виконувати функцію засобу платежу і нагромадження вартості. Такі гроші перетворюються в гальмо ек. розвитку, оскільки кредитори перестають надавати позички через ризик втрати позиченої вартості, а інвестори з тієї самої причини перестають накопичувати вартість у грошовій формі.

Важливою властивістю грошей є їх економічність, яка дає змогу сусп-ву мінімізувати витрати на виг-ня грошей і забезпечити ними потреби обороту. Поки гроші були повноцінними, вирішити це завдання було неможливо, оскільки зниження витрат на забезпечення обороту грошима мало об’єктивну межу, що визначалася внутр. вартістю металу, з якого вони виг-лися.

довготривалість використання грошових знаків, що забезпе-чується виготовленням грошових знаків з надміцного, зносо¬стійкого паперу або металу;

однорідність грошей, коли всі екземпляри наявних в обороті грошей є взаємозамінними, мають однакову здатність до обміну, а співвідношення їх реальних цінностей відповідає співвідно-шенню їх номіналів;

подільність, що полягає у вільному розподілі більшої грошо-вої купюри на менші знаки, які необхідні для того, щоб здійснити будь-який платіж;

портативність, що виявляється у високій зручності користу-вання грошима у повсякденному житті.

Забезпечити всі ці властивості неповноцінним грошам — одне з найскладніших економічних завдань сучасних держав.

13. Роль грошей у розвитку економіки: кільк. І якісний аспекти.

Роль грошей визначається рівнем розвитку товарного вир-ва та адекватних йому сусп. відносин. У проблемі ролі грошей у розвитку економіки можна розрізняти якісний і кількісний аспекти.

В якісному аспекті роль грошей виявляється у тому, що сама їх наявність, саме грошове середовище, в якому діють ек. агенти, позитивно впливає на розвиток сусп. вир-ва. По-перше, знімаються фізичні межі вир-ва, що визначаються особистими потребами самих виробників. По-друге, реалізація вир. продуктів за гроші, замість бартеру, значно спрощує, прискорює і здешевлює доведення їх до споживачів. По-третє, завдяки грошам ринок набуває заг. характеру, його механізм стає могутнім важелем ек. прогресу, передусім завдяки конкуренції, стимулюванню ефективного вир-ва та ек. споживання – вир., держ., особистого.

Кількісний аспект ролі грошей полягає в тому, що через зміну кількості грошей в обороті можна активно впливати на ек. процеси, зокрема на результати діяльності ек. агентів як виробників і як споживачів. Цю можливість широко викор-ють усі держави з ринковою економікою для регулювання ек. життя в країні. Збільшуючи чи зменшуючи масу грошей в обороті, центральні банки, які діють від імені своїх держав, забезпечують зміну таких ек. інструментів, як платоспроможний попит, ціни. %, валютний курс, курс цінних паперів тощо. Завдяки цьому забезпечується вплив на такі вирішальні ек. процеси, як інвестиції, зростання вир-ва, зайнятість, розвиток експорту й імпорту та їх збалансування тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]