Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

32. Структура грошового ринку за окремими критеріями. Характеристика та взаємозв’язок окремих сегментів ринку.

Для вивчення механізму функціонування грошового ринку важливе значення має його структуризація. Вичленення ок­ремих сегментів ринку можна здійснити за кількома критеріями:

  • за видами інструментів, що застосовуються для переміщення грошей від продавців до покупців;

  • за інституційними ознаками грошових потоків;

  • за економічним призначенням грошових коштів, що купуються на ринку.

Усі види інструментів грошового ринку можна виділити у такі 3 групи: позичкові угоди, на підставі яких здійснюються відносини банків з їх клієнтами щодо формування і розміщення кредитних ресурсів; цінні папери, з допомогою яких реалізуються переважно прямі відносини між продавцями і покупцями грошей; валютні цінності, які викор-ся у взаємовідносинах між власниками двох різних валют.

За інституційними ознаками грошових потоків можна виділити такі сектори грошового ринку: фондовий ринок; ринок банківських кредитів; ринок послуг небанківських фінансово-кредит­них установ.

На фондовому ринку здійснюється переміщення небанківського позичкового капіталу, який приводиться в рух з допомогою фондових цінностей (акцій, середньо- і довгострокових облігацій). Інституційними органами, що здійснюють регулювання фондового ринку, є фондові біржі.

За третім критерієм — економічним призначенням купівлі грошей — грошовий ринок поділяють на два сектори:

  • ринок грошей;

  • ринок капіталів.

На ринку грошей купуються грошові кошти на короткий строк (до одного року). Ці кошти використовуються в обороті позичальника (покупця) як гроші, тобто для приведення в рух уже накопиченого капіталу, завдяки чому вони швидко вивільнюються з обороту і повертаються кредитору. Ринок грошей характерний тим, що він дуже чутливий до будь-яких змін в економіці та у фінансовій сфері. Тому попит і пропозиція тут надто мінливі, а процент як ціна грошей часто змінюється під їх впливом.

На ринку капіталів купуються грошові кошти на тривалий (>1 року) термін. Ці кошти використовуються для збільшення маси основного й оборотного капіталів, зайнятих в обороті позичальників.

Характерною особливістю ринку капіталів є те, що попит і пропозиція тут є менш рухливими, рівень процентної ставки залишається більш стабільним, не так чутливо реагує на зміну кон’юнктури, як на ринку грошей.

33. Попит на гроші: сутність, цілі та мотиви попиту на гроші. Чинники, що впливають на попит на гроші. Крива попиту на гроші.

Попит на гроші – це бажання екон суб’єктів мати в своєму розпорядженні певну суму грошей. Це запас грошей, який прагнуть мати у своєму розпорядженні ек суб*єкти на певний момент. Попит на гроші має обернену залежність до швидкості обігу грошей.

Мотиви попиту на гроші:

1. трансакційний мотив: потреба в грошах для здійснення поточних платежів, щоб підтримати на належному рівня своє осоьисте і виробниче споживання;

2. мотив завбачливості: запас грошей як ресурс купівельної спроможності з тим щоб у будь-який час задовольнити свої непередбачувані потреби;

3. Спекулятивний мотив попиту на гроші полягає в тому, що економічні суб’єкти бажають мати у своєму розпорядженні певний запас грошей, з тим щоб за сприятливих умов перетворити їх у високодохідні фінансові інструменти, а при погіршенні цих умов і появі загрози зниження дохідності та ризику збитковості наявних фінансових інструментів перетворити їх у грошову форму, яка хоч і малодохідна, але безризикова.

Ключовим чинником впливу на попит на гроші:

1.зміна обсягів виробництва (або нац. доходу). Пряма залежність

2. зміна абсолютного рівня цінта реального обсягу виробництва, обернена;

3. швидкість грошей, обернена;

4. зміна норми процента, обернена;

5. чинник накопичення багатства, пряма;

6. чинник інфляції, обернена;

7. очікування погіршення кон*юнктури ринку.

Графік кривої попиту на гроші:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]