Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

5. Різновиди сучасних кредитних грошей. Характеристика банкноти, "класична" і сучасна банкнота. Депозитні та квазігроші.

Кредитні гроші класифікуються за кількома критеріями. Залежно від форми існування виділяють паперові гроші, монету, депозитні гроші, електронні гроші, залежно від статусу емітента та характеру емісії – казначейські та банківські гроші.

Паперові гроші – це нерозмінні на метал знаки вартості, що випускаються державою для покриття бюджетних витрат і наділяються нею примусовим курсом, визнаються законодавчо обов’язковими до приймання у всі види платежів. Їх основна функція – покривати державний дефіцит бюджету. декретні, казначейські.

Банківські гроші це теж неповноцінні знаки вартості, які емітують-ся банками на основі кредитування реальної економіки, завдяки чому їх випуск тісно пов’язується з потребами обороту, забезпечується їх вилучення з обороту і підтримка стабільної вартості.

3 розвитком банківського кредиту і банківської справи взагалі банки стали випускати замість комерційних векселів свої зобов’язання – банкноти, які поступово перетворилися в універсальний платіжний і купівельний засіб і стали самостійним видом кредитних грошей – банківськими грошима.

Банкнота є простим векселем емісійного банку. Особливо чітко виявлялася спорідненість її з векселем на першому етапі розвитку, коли вона мала форму класичної банкноти. Хар. ознаками «класичної» банкноти є: випуск її емісійним банком замість комерційних векселів; обов’язковий обмін на золото за першою вимогою власників; подвійне забезпечення: золоте і товарне. Період «класичної» банкноти закінчився з повним припиненням розміну її на золото після світової екон. кризи 1929-1933 рр. Сучасна банкнота має таки хар-ки: банкнота повністю не втрачає своїх специфічних ознак банківських грошей, зберігає в обігу певні переваги порівняно із суто паперовими грошима і є найпоширенішою формою готівкових грошей у країнах з розвинутою ринковою економікою; головні ознаки і переваги полягають у тому, що навіть на покриття витрат держави банкнота випускається не безпосередньо і безповоротно, а через кредитування під боргові зобов’язання казначейства.

Депозитні гроші – це різновид банківських грошей, який; існує у вигляді певних сум, записаних на рахунках ек. суб’єктів у банках. Вони не мають речового виразу і викор-ся для платежів у безготівковій формі. Рух їх здійснюється по рахунках у банках і не виходить за межі банківської системи. в розвинутих країнах їх частка – 90% усієї грошової маси в обороті.

Електронні гроші – це різновид депозитних грошей, коли переказування грошових сум по рахунках у банках здійснюється автоматично з допомогою комп’ютерних систем за безпосередніми розпорядженнями власників поточних рахунків. носій – пластикова картка.

«Квазігроші», або майже гроші, це специфічні грошові форми, в яких грошова суть істотно послаблена, відхиляється від загальноприйнятих, стандартних форм. Вексель – коли використ як гроші. чек

6. Вартість грошей. Чинники, що обумовлюють вартість неповноцінних грошей. Форми прояву вартості грошей.

вартість повноцінних грошей визначається кількість дорогоцінного металу в грошовій одиниці. Вартість неповноцінних грошей визначається кількістю товарів та послуг які можна на них придбати. Виникає таке понття як купівельна спроможність. Між купівельною спроможністю і рівнем цін існує обернена залежність. Мінова вартість грошей – вартість яка складається під час обміну. Форми прояву вартості грошей як грошей виступає її купівельна спроможність, а як капіталу – проценти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]