Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

30. Сутність, особливості функціонування та інструменти грошового ринку.

Грошовим ринком звичайно називають особливий се-ктор ринку, на якому здійснюється купівля та продаж грошей як специфічного товару, формуються попит, пропозиція та ціна на цей товар.

Передання грошей від одного суб’єкта грошового ринку до іншого набуває сенсу лише тоді, коли в одного з них вони є віль-ними і немає потреби їх витрачати на купівлю матеріальних благ, а в іншого їх немає взагалі і немає матеріальних благ, від прода-жу яких потрібні гроші можна було б одержати. Здійснюється та-ке передання або у формі прямої позички під зобов’язання повер¬нути кошти у встановлений строк, або у формі купівлі особливих фінансових інструментів (облігацій, акцій, векселів, депозитних сертифікатів тощо). Таке передання грошей лише умовно можна назвати купівлею чи продажем.

За своїм характером усі інструменти грошового ринку є певними зобов'язаннями покупців перед продавцями грошей. Залежно від виду зобов'язання їх можна поділити на неборгові (акція) і боргові (облігація, депозитні зобов’язання, кредитні зобов’язання). До неборгових належать зобов'язання з надання права участі в управлінні діяльністю покупця грошей та в його доходах, завдяки чому за продавцем грошей зберігається не тільки право власності на них, а й певною мірою і право розпорядження ними. До боргових відносять усі зобов'язання, за якими покупець грошей зобов'язується повернути продавцеві одержану від нього суму і сплатити по ній дохід. Боргові поділяються на: депозитні зобов’язання – залучення грошей банками від їх клієнтів; позичкові зобов’язання – продавці передають гроші покупцям, вносячи певні обмеження в права останніх розпоряджатися цими грошима. (кредитні угоди, векселі, облігації).

Усі види інструментів грошового ринку можна виділити у такі 3 групи: позичкові угоди, на підставі яких здійснюються відносини банків з їх клієнтами щодо формування і розміщення кредитних ресурсів; цінні папери, з допомогою яких реалізуються переважно прямі відносини між продавцями і покупцями грошей; валютні цінності, які викор-ся у взаємовідносинах між власниками двох різних валют.

Суб’єктами цього ринку є юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції купівлі-продажу грошей. Усі ці операції можна розділити на три групи: з продажу грошей, з купівлі грошей і посередницькі. В операціях з продажу грошей беруть участь сімейні господарства, фірми і структури державного управління, в операціях з купівлі грошей — ті самі економічні суб’єкти. У посередницьких операціях ключовими суб’єктами є так звані фінан-сові посередники — банки, інвестиційні та фінансові компанії, страхові компанії, пенсійні фонди, кредитні товариства тощо.

31. Інституційна модель грошового ринку.

Згідно з нею ринок поділяється на 2 сектори:

1) сектор прямого фінансування

2) сектор опосередкованого фінансування

В секторі прямого фінансування власники грошей та позичальники без посередників вирішують питання купівлі-продажу грошей(позики). є 2 канали руху грошей: канал капітального фінансування (назавжди залучають кошти в свій оборот) і канал запозичень (тимчасове залучення коштів).

В секторі опосередкованого фінансування зв’язки між продавцями і покупцями грошей реалізуються через фінансових посередників, які спочатку акумулюють у себе ресурси, що пропонуються на ринку, а потім продають їх кінцевим покупцям від свого імені. Вони створюють власні зобов’язання й вимоги, які можуть бути самостійними інструментами грошового ринку, зумовлювати появу нових грошових потоків. За місцем на грошовому ринку їх можна розділити на дві групи: банки та небанківські фінансово-кредитні установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]