Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

28. Механізм зміни маси грошей в обороті. Роль центрального та комерційних банків у цьому механізмі.

Змінювати масу грошей в обороті в Україні може тільки банківська система. Збільшення чи зменшення її досягається емісійною діяльністю центрального та комерційних банків. При цьому центр. банк емітує готівкові та безготівкові гроші, а комерційний банк – тільки безготівкові.

Емісія готівки є монопольним правом НБУ, хоч випускати готівку в оборот можуть і НБУ, і комерційні банки. Випуск готівки НБУ здійснюється через продаж її комерційним банкам. Значна частина цього випуску здійснюється за рахунок купівлі НБУ готівки у комерційних банків. Випуск центр. банком безготівкових грошей здійснюється способами:

• наданням позичок комерційним банкам шляхом їх рефінансування;

• через купівлю у комерційних банків цінних паперів;

• через купівлю у комерційних банків та їх клієнтів іноземної валюти для поповнення золотовалютного резерву.

Одночасно комерційні банки по тих же каналах погашають свої зобов’язання перед НБУ, що означає вилучення безготівкових грошей з обороту. Перевищення випуску над вилученням означає емісію безготівкових грошей центр. банком, на суму якої зростає загальна маса грошей в обороті.

Комерційні банки беруть участь у створенні тільки безготівкових грошей, а тому впливають безпосередньо на безготівковий компонент грошової маси, а через нього – на весь обсяг маси грошей в обороті. Механізм створення грошей комерційними банками дещо складніший, ніж механізм емісії НБУ, і полягає у грош-кредитній мультиплікації їх вільних резервів і депозитних вкладів.

29. Грошово-кредитний мультиплікатор.

Грошово-кредитний мультиплі-катор – це процес створення нових банківських депозитів (безготівкових грошей) при кредитуванні банками клієнтури на основі додаткових, (вільних) резервів, що надійшли в банк ззовні.

Вільний резерв – це сукупність грошових коштів комерційного банку, які в даний момент є в розпорядженні банку і можуть бути використані ним для активних операцій.

Крім вільного, існує загальний банківський резерв, що являє собою всю суму грошових коштів, які є в даний момент у розпорядженні банку і не використані для активних операцій. Частину заг. резерву банки повинні зберігати в грошовій формі і не викор-вати для поточних потреб. Ця частина наз. обов’язковим резервом. Обсяг його визначається на підставі норм обов’язкового резервування, які встановлюються НБУ у відсотках до суми банківських пасивів. Різниця між заг. і обов’язковим резервами становить вільний резерв банку.

За ек. змістом формування вільного резерву (Рв) можна подати так: , де К – капітал банку; ЗК – залучені банком кошти в депозити; МБК –сальдо заборгованості банку по міжбанківському кредиту, включаючи і кредити НБУ; ВСФ – відрахування до централізованого страхового фонду; А0 – вкладення банку в активні операції, не повернуті на даний момент; Ор –обов’язковий резерв.

Рівень грошово-кредитної мультиплікації (коефіцієнт мульти-плікатора m) залежить від норми обов’язкового резервування (r) і визначається за формулою . Приріст грошової маси (М) унаслідок грошово-кредитного мультиплікатора може бути ви-ражений формулою , де R — початковий приріст резервів, що спричинив процес мультиплікації. Проте фактичний коефіцієнт мультиплікації може істотно відхилятися від розраху-нкового, бо на процес мультиплікації можуть впливати й інші чинники. де М0 — маса готівки в обороті поза банками;

Д — маса грошей в депозитах комерційних банків;

R — сума резервів комерційних банків (гроші на коррахунках та в касах банків).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]