Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

3.Еволюція форм грошей. Причини та значення демонетизації золота.

Еволюція форм грошей здійснювалася в напрямку переходу від повноцінних грошей до неповноцінних.

Повноцінні гроші - це гроші вартість яких = вартості матеріалів з якого вони виготовлені, мають внутрішню реальну вартість (золото, срібло)

Неповноцінні гроші – це гроші які не мають власної субстанціональної вартості. Вартість цих грошей не дорівнює вартості матеріалу з якого вони виготовлені, набувають вартість в процесі обігу.

Між повноц і неповноц – змішані (білонні монети, паперові знаки)

Повноцінні гроші: 1 формою грошей - товарні гроші (предмети першої необхідності, далі худоба, далі предмети розкоші) 2 форма – металеві гроші. (2 сусп поділ праці надлишок, нові вимоги грошового ринку) ці гроші були не зручними в поділі. З часом почали карбувати монети. виокрем 2 види металів: срібло, золото. цей етап наз золото срібний біметалізм. А далі тільки золото – монометалізм золотий.

З розвитком вир-цтва необхідно все більше було грошей. Вир-во золотих грошей не могло задовольнити потреби екон-ки по таким причинам: 1)кількість золота в природі обмежена 2) велика трудоємкість видобутку золота 3)висока собівартість видобутку 4)вирішення суперечностей між споживчою і міновою вартістю золота

В зв’язку з названими причинами з’явилися паперові гроші. Спочатку їх можна було обміняти на золото, але з часом країни від цього відмовилися.

В період часу коли в обігу паралельно існували золоті та срібні монети це називається – біметалізм. А коли гроші з одного металу – монометалізм (срібний чи золотий).

Демонетизація золота – це процес заміни золотих грошей на паперові.

Крім паперових грошей до сучасних грошей відносяться депозитні гроші, електронні гроші та квазігроші.

Процес демонетизації золота: спочатку з обігу були вилучені золоті монети, замість них сферу обігу стали обслуговувати неповноцінні гроші, а згодом повністю було зупинено обмін неповноцінних грошей на золото в будь-якій формі. Причини: високі витрати на їх виготовлення: втрати від зносу в процесі обігу: низька піддатливість регулюючому впливу держави; обмеженість запасів дорогоцінних металі порівняно із усезростаючими потребами обороту у грошовій масі (товарів много – золота мало);

4. Поняття неповноцінних грошей та характеристика їх різновидів – паперових і кредитних грошей. Переваги кредитних грошей перед паперовими.

Неповноцінні гроші – це гроші які не мають власної субстанціональної вартості. Вартість цих грошей не дорівнює вартості матеріалу з якого вони виготовлені, набувають вартість в процесі обігу. види: білонна (розмінна) монета, паперові гроші (казначейські зобов’язання), банківські зобов’язання (банкноти), депозитні вклади, квазігроші. Довіра до цих грошей є вирішальним фактором їх функціонування, тому вони дістали назву кредитні. Кредитні поділяються на паперові гроші

Паперові гроші повинні бути: 1)загально прийняті 2)тривалість використання 3)зручність(портативність). Всі сучасні гроші – неповноцінні.

Крім паперових грошей до сучасних грошей відносяться депозитні гроші, електронні гроші та квазігроші.

Квазігроші – це інструменти які можуть використовуватися як гроші, але не виконують усіх ф-цій грошей. Здебільшого використовуються як засіб обігу та платежу (векселі, чеки, кредитна картка).

Закон Коперніка-Грешера: кращі гроші витісняються гіршими.

Тезаврація – накопичення грошей шляхом вилучення їх з обороту.

Принципова відмінність і перевага кредитних грошей перед паперовими грошима є неповноцінні знаки вартості, які емітуються банками на основі кредитування реальної економіки, завдяки чому їх випуск тісно пов’язується з потребами обороту, забезпечується їх вилучення з обороту і підтримка стабільної вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]