Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_i_kredit.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
69.1 Кб
Скачать

1.Загальноекономічна причина існування кредиту. Чим викликана необхідність кредиту? Які існують етапи його руху?

Кредит-економічні відносини,що виникають між кредитором і позичальником з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів та використання їх на умовах повернення й оплати. Загальноекономічною причиною існування кредиту за ринкової економіки є товарне виробництво, а його об'єктивною основою - рух вартості у сфері товарного обміну. З розвитком товарного виробництва кредит стає обов'язковим атрибутом господарювання. Необхідність кредиту викликана існуванням товарно-грошових відносин.Його передумовою є наявність поточних або майбутніх доходів у позичальника,а конкретними причинами ,що обумовлюють необхідність кредиту,- коливання потреби у коштах та джерелах їх формування як у юридичних,так і у фізичних осіб. етапи відтво-рювального руху кредиту:1-а стадія - формування вільної вартості як джерела надання позичок;2-а стадія - розміщення вільної вартості в позичку;3-я стадія - використання позичальником коштів, одержаних у тимчасове розпорядження;

4-а стадія - вивільнення використаних позичальником коштів з його обороту або формування в нього доходів, достатніх для повернення позички;5-а стадія - повернення позичальником вартості кредитору та сплата процента. На цьому етапі завершується рух позиченої вартості і закінчуються відносини між кредитором і позичальником щодо даної позички.

Рух у п'ять стадій здійснює лише кредит, що бере участь у формуванні капіталу позичальника.

2.Назвіть джерела утворення кредитних ресурсів у суспільстві. Суб'єкти та об’єкти кредиту.

Кредитні ресурси — кошти, що є у розпорядженні банків і використовуються ними для кредитних операцій. Кредитні ресурси банку поділяються на власні та залучені. Власні ресурси — це кошти статутного, резервного, страхового та інших фондів банку, що утворюються за рахунок прибутку, а також нерозподілений протягом року прибуток. залучені кошти-це кошти клієнтів на поточних рахунках; депозити юридичних і фізичних осіб; залишки на кореспондентських рахунках; кошти, що їх залучають з міжбанківського ринку (міжбанківський кредит); кошти, отримувані від продажу цінних паперів тощо. Одним з найбільш надійних джерел ресурсів для комерційного банку, підтримання його ліквідності є депозитні вклади. Власні та залучені кошти є основними джерелами фінансування кредитних ресурсів комерційних банків. Найдешевшим джерелом залучення коштів до комерційних банків є залишки коштів на розрахункових і поточних рахунках клієнтів.

Вкладники мають бути впевнені в надійності банку. Тому в банку створюється обов'язковий резерв ліквідності, що має гарантувати повернення коштів вкладникам. Суб'єктами кредитних відносин можуть бути будь-які юридичні і фізичні особи (якщо їхні права не обмежені законодавством).

Об'єкти короткострокового кредитування.

1. Виробничі запаси. 2.Незавершене виробництво і власні напівфабрикати.

3.Витрати майбутніх періодів 4.Готова продукція або товарні запаси.5.Погашення кредиторської і пролонгація дебіторської заборгованості. Об'єкти довгострокового кредитування.1. Придбання основних засобів.2. Будівництво.3. Придбання або викуп цілісних майнових комплексів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]