Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_i_kredit.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
69.1 Кб
Скачать

31.Які чинники впливають на ліквідність комерційного банку?

На відміну від внутрішніх чинників, зовнішні чинники є неконтрольованими з боку банків. Через це особливої уваги набуває аналіз і прогнозування впливу зовнішніх чинників. Значно впливає на ліквідність банків загальний стан та розвиток економіки країни. Нестабільний і послаблений стан економіки спричиняє недовіру клієнтів та інвесторів до банківської системи, що призводить до відтоку депозитів з банків, погіршення якості кредитного портфеля і послаблення ліквідності. Нерівномірність регіонального розвитку економіки обумовлює необхідність прогнозування грошових потоків залежно від територіального розташування установ банку. Необхідно зауважити, що одним із найбільш вагомих чинників, що впливають на ліквідність банку, є політика Національного банку України. Зауважимо, що поряд з ліквідністю активів, чинниками, що визначають ліквідність банку, є види залучених депозитів, строки операцій, джерела залучених коштів і стабільність депозитної бази. Використовуючи методи порівняльного аналізу пасивних операцій, можна виявити зміни в обсягах цих операцій, визначити їх вплив на ліквідність банку [6, с. 69].

30. Які чинники впливають на стабільність банку?

Одним з найважливіших чинників стабільності банку є достатність власного капіталу, яку розуміємо в двох значеннях. До власного капіталу банку входить статутний капітал, резерви, створені з прибутку попередніх років, нерозподілений прибуток поточного фінансового року і су- бординований борг. Друге значення достатності власного капіталу полягає в тому, що власного капіталу банку повинно бути досить, щоб забезпечити можливість продовження роботи банку за умови, якщо залучений капітал необхідно буде повернути вкладникам і кредиторам. Не менш важливим чинником стабільності банку є ліквідність його активів. На ліквідність балансу банку впливає структура його активів: чим більша частка першокласних ліквідних коштів у загальній сумі активів, тим вища ліквідність банку. У міжнародній банківській практиці самою ліквідною частиною активів вважається касова готівка, під якою розуміють не тільки гроші в касі, а й ресурси, які знаходяться на поточному рахунку даного кредитного інституту в Національному банку. Крім того, ліквідність банку залежить від ступеня ризику окремих активних операцій: «чим більша частка високоризикованих активів у балансі банку, тим нижча його ліквідність».

29.На які три групи поділяються ресурси комерційних банків?

Згідно з існуючими у банківській практиці традиціями ресурси комерційних банків поділяють на власні, залучені та позичені кошти. Власні ресурси – це кошти статутного, резервного, страхового та інших фондів банку, що утворюються за рахунок прибутку, а також нерозподілений протягом року прибуток. Більша частина ресурсів комерційного банку формується за рахунок залучених та запозичених коштів, а не власних. Запозичені кошти – це кошти, які банк залучає шляхом випуску облігацій або одержання міжбанківського кредиту. Позики – це форма мобілізації додаткового грошового капіталу шляхом емісії й розміщення облігацій. Отже, банківські ресурси – це основа основ діяльності будь-якого банку, оскільки процеси утворення ресурсів і надання позик перебувають у тісному взаємозв’язку. З розвитком економічної теорії визначення сутності депозитних ресурсів банку дещо змінювалося. В економічній літературі найчастіше зустрічається поняття „депозит”, а не „депозитні ресурси”. Варто відмітити, що основним джерелом депозитних ресурсів є кошти фізичних та юридичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]