Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_i_kredit.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
69.1 Кб
Скачать

22. Розкрийте основні напрями діяльності нбу. Назвіть структурні елементи нбу.

Центральний банк, виступаючи у ролі банкіра і фінансового агента уряду, тісно взаємодіє з органами державної влади. Організаційна структура НБУ Центральний апарат Національного банку України

Керівництво

Структурні підрозділи Національного банку України

Структурні одиниці Національного банку України ліній

Спеціалізовані підприємства Національного банку України

Навчальні заклади Національного банку України

Філії (територіальні управління) Національного банку України

Спеціалізовані підприємства Національного банку України

Фабрика банкнотного паперу Національного банку України

Банкнотно-монетний двір Національного банку України

Навчальні заклади Національного банку України

Львівський інститут банківської справи

Українська академія банківської справи (місто Суми)

Харківський інститут банківської справи

Черкаський інститут банківської справи

Інститут магістерської та післядипломної освіти Університету банківської справи НБУ (м.Київ)

21. Комерційні банки, їхні види та функції. Поясніть призначення комерційних банків.

господарства, є комерційні банки. Основними функціями комерційних банків, що визначають їх суть та роль у кредитній системі, є: прийом депозитів від юридичних та фізичних осіб; кредитування підприємств і населення; організація та здійснення розрахунків у господарстві; випуск кредитних знарядь обігу. Найважливіша особливість комерційних банків полягає у їх можливості створювати за рахунок кредиту додаткові платіжні засоби шляхом збільшення залишків на поточних рахунках клієнтів. комерційні банки можуть виконувати ряд інших операцій, конкретне коло яких визначається особливостями різних секторів ринку і потребами тих груп клієнтів банку, на які він орієнтує свою діяльність. За видами операцій комерційні банки поділяються на універсальні та спеціалізовані. У розвинутих країнах найбільш поширеними видами спеціалізованих банків є інвестиційні, іноваційні, ощадні, іпотечні та експортно-імпортні. У системі комерційних банків відбувається процес залучення іноземного капіталу. Комерційні банки - кредитні установи, що здійснюють універсальні банківські операції для підприємств, установ і населення головним чином за рахунок грошових коштів, залучених у вигляді .внесків і депозитів.

18.На які цілі спрямовуються кредити мбрр?

При створенні МБРР був покликаний згідно з його статусом надавати фінансову допомогу країнам, що потерпіли від війни, у формі довгострокових кредитів для відбудови їхньої економіки, а також гарантувати приватні інвестиції. Нині банк надає технічну та фінансову допомогу понад 100 країнам світу, які є членами МВФ. Основна кількість кредитів спрямовується на розвиток виробничої інфраструктури та сільського господарства, а також у галузі з низькою рентабельністю і великим терміном окупності витрат, куди не дуже охоче вкладає свої кошти приватний капітал. Статутний капітал МБРР створюється за допомогою підписання і викупу акцій та облігацій. Акції розподіляються відповідно до квот у МВФ. Позики МБРР надаються під гарантії уряду країни-пози-чальника, як правило, терміном на 15—20 років і мають п'ятирічний пільговий період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]