Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_i_kredit.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
69.1 Кб
Скачать

11.Відносини нбу з органами державної влади. Які основні завдання нбу?

Національний банк не відповідає за зобов'язаннями органів державної влади, а органи державної влади не відповідають за зобов'язаннями Національного банку, крім випадків, коли вони добровільно беруть на себе такі зобов'язання.

Національний банк може відкривати свої установи, філії та представництва в Україні, а також представництва за її межами.

Вищим органом управління Національного банку є Рада Національного банку України. Керівним органом Національного банку є Правління Національного банку України.

Рада Національного банку складається з чотирнадцяти осіб. Президент призначає сім членів Ради, а інші члени призначаються Верховною Радою України.

Національний банк та Кабінет Міністрів України проводять взаємні консультації з питань грошово-кредитної політики, розробки і здійснення загальнодержавної програми економічного та соціального розвитку.

Основні завдання НБУ:

а)здійснення емісії (тобто запровадження в обіг грошей)

б) визначення валютної політики

в) контролювання за виконанням комерційними банками банківського законодавства

г) надання комерційним банкам кредитів

д) надання короткострокових кредитів комерційним банкам через аукціон.

е) організація і здійснення через банківську систему касового обслуговування державного бюджету України.

12.У чому полягає специфіка спеціалізованих комерційних банків?

Спеціалізовані банки - комерційні банки, що виконують грошові та інші операції і надають фінансові послуги за певними напрямами банківської діяльності.

У свою чергу, спеціалізовані банки поділяються залежно від основних функцій, що вони виконують (ощадні, інвестиційні, інноваційні, іпотечні, клірингові та інші банки).

Ощадний банк - спеціалізований банк, основна діяльність якого полягає у проведенні депозитних операцій та кредитуванні населення.

Інвестиційний банк - спеціалізований банк, що здійснює інвестиційну політику шляхом купівлі акцій. Ресурси банку формуються за рахунок продажу власних акцій. Як правило, вони не проводять депозитні операції з населенням.

Інноваційний банк - спеціалізований банк, який здійснює інвестиційну політику, операції з кредитування венчурного капіталу, надає кредити підприємствам на оновлення основних фондів (обладнання), реалізацію науково-технічних програм.

Іпотечний банк - банк, який спеціалізується на операціях з надання довгострокових кредитів під заставу нерухомості, в основному на будівництво житлових і виробничих споруд, під порівняно високі процентні ставки.

Кліринговий банк - є членом розрахункової (клірингової) палати, надає банківські послуги - розрахунки за відкритими у ньому рахунками, супровід важливих комерційних проектів, придбання і реалізація цінних паперів тощо.

13.Як групуються банківські операції? Розкрийте їх види.

Банківська операція — це технологічно проста транзакція, яка є складовою банківського продукту.

Банки мають право здійснювати такі банківські операції:

--приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб;

--відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів,

--розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

Банківські операції відображаються окремими статтями в балансі комерційного банку. Залежно від того, в якій частині балансу вони обліковуються, їх поділяють на пасивні й активні.

Пасивні операції - це операції з мобілізації ресурсів комерційного банку. За видом банківських ресурсів розрізняють пасивні операції з формування власних, залучених ( депозитних) та позичених ( не депозитних) ресурсів.

Активні операції – це операції з розміщення мобілізованих комерційним банком ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби й товарно-матеріальні цінності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]