Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

71. Сутність позичкового проценту, його функції та чинники, що впливають на рівень проценту.

1 форма – лихварський кредин, однак дуже вис %. що приводило до повного розорення позичальника В умовах ринк. ек-ки його сутність полягає в тому, що позичковий процент є платою за користування позичковим капіталом, його ціною.

Абсолютна величина доходу, який отримують від надання грошей у борг у будь-якій формі, називається процентними грошима, або, коротко, процентами.

Норма позичкового процента — це відношення суми річного доходу, одержаного на позичковий капітал, до суми капіталу, наданого в позичку, помножене на 100. Інтервал часу, до якого застосовується процентна ставка, називається періодом нарахування процентів. Норма позичкового процента перебуває у певній залежності від норми прибутку.

Крім норми прибутку, на рівень норми процента впливає багато інших об’єктивних і суб’єктивних чинників, а саме:

  • розміри грош. нагромаджень та заощаджень у сусп-ві та товарно-грошова збалансованість вир-ва;

  • масштаби вир-ва, рівень його спеціалізації та кооперування;

  • співвідношення між внутрішнім і зовнішнім боргом держави;

  • циклічність коливань вир-ва;

  • сезонність умов вир-ва та реалізації продукції;

  • своєчасність повернення кредиту;

  • рівень кредитно-грошового регулювання ек-ки центр. банком з допомогою процентних ставок та інших властивих йому інструментів, їх диференційованості залежно від грошово-кредитної політики;

  • міжнар. чинники, особливо вільний перелив капіталів із країни в країну, передусім так званих «гарячих» грошей.

під час кризи – гостра нестача позичкового кап і підвищення норми процента; у період застою знижуються сер норма прибутку і норма ПЗ проц. пожвавлення – зростає попит на кредит при недостатніх обсягах позичк кап. у ген перспективі норма поз проц має тенденцію до зниження.

Процентні ставки можуть бути фіксованими або «плаваючими». В останньому випадку фіксується не сама ставка, а лише базова ставка і розмір надбавки до неї.

Маржа) — різниця між процентними став-ками за наданий кредит і за залучені ресурси.

Позичковий процент виконує функції 1) розподілу прибутку та 2) збереження позичкового капіталу.

1. Прибуток, отриманий позичальником з використанням позичкового капіталу, розподіляється на дві частини — позичковий процент і підприємницький дохід. Позичальникові належить лише та частина прибутку, яка залишиться після сплати процентів кредитору. Цього доходу має вистачити на сплату процентів і одержання власного прибутку, заради якого позичальник вступив у кредитні відносини.

2. Функція збереження позичкового капіталу полягає в тому, що з допомогою процента кредитору забезпечується повернення від позичальника як мінімум вартості, рівноцінної тій, яка була надана в кредит.

72. Роль кредиту в розвитку економіки.

первіснообщинного суспільства кредит сприяв розпаду цього ладу і зародженню рабовласницького. ставав рабом свого кредитора. Кредит сприяв становленню капіталістичного ладу, допомагаючи створювати нові виробництва, сприяючи концентрації і централізації капіталу. також допомагає суб’єктам господарювання збільшувати обсяги виробництва, забезпечувати безперебійність кругообігу основного й оборотного капіталу та уникати кризових явищ. Особливо значна роль кредиту в задоволенні тимчасової потреби в коштах, обумовленої сезонністю виробництва та реалізації продукції. В умовах тривалої економічної, особливо інвестиційної, кризи в Україні кредит відіграє значну роль у відновленні діяльності підприємств, які тривалий час простоювали, допомагає їм зміни-ти асортимент продукції,

Кредит сприяє розвитку реформованого сільського господарст¬ва України, . При цьому значне місце відводиться іпотечному кредиту

Дедалі більшого значення набуває кредит у забезпеченні насе-лення якісним житлом, побутовою технікою, створенні можливо-стей для отримання освіти та задоволення інших соціальних по-треб.

однак в укр. спуст дефіцит позич кап. та низькі доходи населення в умовах ЕК кризи.

Для Укр. на сучасному етапі має велике значення розвиток кредиту у міжн. сфері, зокрема кредитні відносини з МВФ, Міжн. банком реконструкції та розвитку, Європ. банком реконструкції та розвитку, іншими міжн. фін.-кредитними інституціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]