Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

86. Особливості становлення та розвитку комерційних банків в Україні.

Створення національної дворівневої банківської системи

Переважна кількість комерційних банків — це акціонерні товариства (85,2%), з яких 72% — відкриті і 28% — закриті.

Цим законом визначено, що перший рівень банківської системи представляє Національний банк (НБУ), а другий — комерційні банки різних форм власності. За НБУ закріплено статус центрального банку держави, що поряд з іншими функціями перед¬бачає реєстрацію і ліцензування діяльності комерційних банків.

За перший рік незалежності (1992) в Україні було зареєстровано 60 комерційних банків і на кінець цього року їх загальна кількість становила 133 одиниці.

На початок 2002 р. кількість банків за реєстром становила 188, хоча ліцензію на здійснення банківських операцій мають трохи більше за 80% зареєстрованих банків.

почалося після прийняття у березні 1991 р. Закону України «Про банки і банківську діяльність». Гострими проблемами розвитку комерційних банків України є недостатність у багатьох із них капіталу і неякісна структура активів.

Для оздоровлення банківської системи необхідно вжити рішучих заходів, особливо стосовно проблемних банків. Їх необхідно якомога швидше реорганізувати шляхом об’єднання, ліквідації.

87. Основи організації та діяльності комерційних банків в Україні.

КБ створюються відповідно до Закону Цкраїни про банківську діяльність. Банк вважається створеним з моменту реєстрації в НБУ.

Його засновниками можуть бути вітчизняні та іноземні юридичні і фізичні особи за винятком Рад народних депутатів, політичних організацій, спілок, партій, громадських фондів. У створенні банку не можуть брати участі військовослужбовці та посадові особи органів суду, прокуратури, держбезпеки, внутрішніх справ, держарбітражу, а також посадові особи органів державної влади та управління.

Статутний фонд новостворюваного комерційного банку формується тільки за рахунок власних коштів засновників у грошовій формі. Розмір статутного фонду визначається засновниками банку, але не може бути меншим за нормативні вимоги НБУ. якщо 50% стат фонду – іноз – то вимоги в 5 раз більші, якщо 100% - в 10р за для гарантії клієнтів нерезидентів.

Для реєстрації комерційного банку подає до регіонального управління (РУ) НБУ пакет необхідних документів, зібрати визначену суму і перевести її на рахунок в НБУ., далі центральний апарат НБУ розглядає заяву, і остаточне рішення приймає спец комісія а для іноземців – правління НБУ.

Організація комерційного банку, передбачає ліцензування банківської діяльності. Воно полягає в наданні офіційного дозволу на здійснення певних банківських операцій. Цей дозвіл видає НБУ.

Організаційна структура та управління комерційним банком визначається функціональними підрозділами і службами та керівними органами. Вищим органом управління банку є загальні збори акціонерів (учасників), які вирішують стратегічні завдання в його діяльності. Вищий орган банку реалізує свої завдання та функції безпосередньо через виконавчі та контрольні органи, які повністю йому підзвітні. Виконавчим органом акціонерного банку є правління, а пайового — дирекція. Контроль за діяльністю правління (дирекції) банку здійснює ревізійна комісія, склад якої затверджується загальними зборами акціонерів (учасників).

Організаційна структура комерційного банку включає функціональні служби та підрозділи, кожен з яких виконує певні операції і має свої права та обов’язки. Основним критерієм організаційної побудови банку є економічний зміст та обсяг операцій, які він виконує.

Комерційні банки бувають універсальними і спеціалізованими. Найбільш поширеними спеціалізованими банками є ощадні, інвестиційні й іпотечні.

Ощадні банки у регіональному просторі обслуговують фіз. осіб ощадбанк

Інвестиційні банки мобілізацію довгострокового позичкового капіталу і надають його підприємницьким структурам і державі.

Іпотечні банки видачі довгострокових позичок під заставу нерухомості — землі і міських будівель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]