Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

80. Центральні банки: сутність, призначення, правовий статус, організаційна структура.

призначення цб— це управління грошовим оборотом з метою забезпечення стабільного неінфляційного розвитку економіки. цб впливає на грошовий оборот через зміну пропозиції грошей і зміну ціни грошей. роль: емісійного банку; банку банків, тобто специфічної банківської інституції, яка формує банківські резерви і регулює діяльність банківської системи; органу державного управління, який відповідає за монетарну політику.

Центральний банк бере безпосередню участь у формуванні пропозиції грошей, причому як у формуванні її готівкового компоненту, так і безготівкового (депозитного). Він здійснює емісію готівки для того, щоб забезпечити нею комерційні банки в обмін на їх резерви, розміщені в центральному банку. Центр. банк як особливий орган банківської системи створює так звані гроші підвищеної ефективності — готівку в обігу і резерви комерційних банків, що слугують базою (грошовою) для зростання пропозиції грошей.

Центр. банк установлює для комерційних банків норму обов’язкових резервів, але розмір надлишкових резервів і характер їх використання комерційні банки визначають самостійно.

Центр. банк, регулюючи пропозицію грошей, впливає на ціну грошей, тобто на рівень процентних ставок.

Центр. банки мають особливий правовий статус, обумовлений тим, що вони поєднують у собі окремі риси банківської установи і держ. органу управління.

цб є самостійною юридичною особою; його майно відокремлено від майна держави; центр. банк може ним розпоряджатись як власник. Він не є комерційною організацією. поєднує у собі риси банк установ і держ органу упр. Цб здійснює діяльність, що приносить дохід, але метою управління грошовим ринком керуючись державними інтересами. статутний капітал може належати тільки державі, чи й акціонерам. цб може бути нікому не підзвітний, чи підзвітний вищому законод органу влади. не може надавати кредит уряду. на фін держ деф.

Організаційна структура центрального банку значною мірою визначається формою держ. устрою країни (чи це федерація, чи це унітарна держава), національними традиціями й особливостями банківського законодавства.

81. Характерні функції центрального банку.

ЦБ виконує 5 осн функцій:

1) емісійний центр готівкового обігу.

цб регулює грошову пропозицію та попит шляхом емісії. готівка становить 5-10% від заг грошової маси. комерц банки здійснюють свою діяльність переважно в без гот формі, всеодно залежать від цб., оскільки він має монопольне право емісії. він виготовляє, регулює обіг, вилучає фальшиві та зношені гроші, утилізує їх.

2) банк банків

Виконує касове, розрахункове та кредитне обслуговування комерційних банків. КБ виникає потреба в готівці цб видає її в обмін на безготівкові резерви. ЦБ не змінює грошову вазу, а змінює її структуру.

Розрахункове обслуговування: може бути централізованим ( міжбанківські розрах через рахунки в цб) та децентралізоване ( через розрах-клірингові центри, з остат розрах через цб; через кореспондентські рахунки, які комер банки відкривають один в одного).

Напрями діяльності: розробка нормат док, організ і пров міжбанк розрах., надання кб над коротких кредитів, лі ценз нової діяльн, клірингові центри.

Цб забезпечує: мін банк ризики, оптимізацію надлишкових резервів кб, безпеку сист розрах, ефект рег грош ринку, стабілін фін стану банків, забезп взаємодію банк розрахунків з електронними платежами та цінними паперами.

Кредитне обслуговування: цб впливає на грошовий обіг збільш обсягів кредитів., надає корострокові кредити для підтримки ліквідності., засіб урегулювання міжб розрах.

Цб застосовує різні способи кредитування: ломбардний кредит (під заставу цінних паперів), купівля цінних паперів у кб, ре дисконтування векселів. 2 методи надання кредиту: прями - безпосередньо банку, тендерний – подають заявки, аукціон. амер – заявки ранжируються, голан – задовольн за останньою % ставкою.

3) орган банківського регулювання та нагляду

використання монетарних інструментів з метою впливу на обсяг і структуру банківських резервів, а також на рівень процентних ставок; ухвалення положень, регламентують діяльність банків застосування превентивних і протекційних заходів, які спря-мовані на забезпечення стабільності функціонування банківської системи і на проведення центральними банками ефективної мо-нетарної політики.

4) банкір та фін агент уряду

касово організовує надходження грош коштів до бюджету і видачу бюджетних коштів в процесі організації бюджету. Центральні банки, виконуючи роль фінансового агента уряду, як правило, беруть активну участь в організації випуску держав-них боргових зобов’язань, їх розміщенні і підтримці ринкового курсу, виплаті доходів та погашенні.

5) провідник монетарної політики

є основним компонентом державного регулювання грошового обороту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]