Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

Принципи кредитування:

  • цільове призначення позички;

  • строковість передачі коштів кредитором позичальнику;

  • поверненість позичальником коштів кредитору в повному обсязі;

  • забезпеченість позички;

  • платність користування позиченими коштами.

64. Форми, види та функції кредиту.

Форми кредиту. Товарна і грошова

товарна – продаж товарів в рострочку – оренда майна, прокат.

Види кредиту можна класифікувати за різними критеріями

1) Залежно від суб'єктів кредитних відносин виділяють: банківський кредит (беруть участь 1 або 2 банки), держ. кредит (є держава, переважно позичальник), міжгосп. кредит ( оба суб’єкти господ структ), між нар (резиденти різ країн)., особистий кредит (1 фіз особа).

2) Залежно від сфери економіки, у яку спрямовується позичена вартість, можна виділити: виробничий кредит – форм осн і обор капіт; споживчий кредит – на задоволення особистих потреб людини.

3) За терміном, на який кредитор передає вільну вартість у ко­ристування позичальнику, виділяються короткострокові (до 1 року), середньострокові (до 5 років) та довгострокові (понад 5 років) кредити.

4) За галузевою спрямованістю виділяються: кредити в пром-сть; кредити в с/г; кредити в торгівлю; кредити в будівництво; інші кредити.

5) Залежно від цільового призначення кредиту можна виділяти такі ви-ди: кредит на формування вир. запасів; кредит у витрати вир-ва; кредит на створення запасів готової продукції; кредити, пов'язані з виникненням тимчасових розривів у платежах.

6) За організаційно-правовими ознаками та умовами надання позичок можна виділяти такі види кредиту: забезпечений і незабезпечений; прямий і опосередкований; строковий і прострочений, пролонгований; реальний, сумнівний, безнадійний; платний, безплатний.

Функції кредиту.

Перерозподільна функція полягає в тому, що матеріальні та грошові ресурси, які були вже розподілені і передані у власність ек. суб'єктам, через кредит перерозподіляються і спрямовуються у тимчасове користування іншим суб'єктам, не змінюючи їх первинного права власності.

Функція кредиту, що реалізується в грош. сфері, полягає в тому, що кредит забезпечує найкращі передумови для ефективного регулювання обороту грошей в інтересах по­вного задоволення потреб економіки в платіжних засобах і під­тримання достатньої для ек. розвитку стаб-сті грошей.

Сутність контрольно-стимулюючої функції полягає в тому, що в процесі кредитуван­ня забезпечується контроль за дотриманням умов та принципів кредиту з боку суб'єктів кредитної угоди.

Функція капіталізації вільних грош. доходів полягає в трансформації завдяки кредиту грош. нагромаджень та заощаджень юр. і фіз. осіб у вар­тість, що дає дохід, тобто в позичковий капітал.

65. Характеристика банківського кредиту.

Банківський кредит має місце тоді, коли однією зі сторін кредитної угоди є банк. У сучасних умовах банківський кредит — провідна форма кредиту, Його об’єктом є грошовий капітал, а тому він надається тільки у грош. формі.

Банківський кредит поділяється на позичку капіталу і позичку грошей. Позичка капіталу — це позичка, в результаті якої збільшується дійсний капітал, а позичка грошей — це позичка, внаслідок якої лише забезпечується рух грошей як платіжного засобу.

Кредитні відносини, що виникають при банківському кредиті, поділяються на дві великі групи. Перша — це кредити, які отримує сам банк для формування своїх ресурсів. Ці кредити поділяються на залучені вклади і депозити, позики, отримані шляхом випуску та розміщення банками власних облігацій і векселів, міжбанківські кредити. Другу групу становлять кредити, які надає банк своїм клієнтам.

Розрізняють кредити:

За термінами користування банк. кредит поділяється на короткостроковий (до 1 року), середньостроковий (від 1-3 р.) і довгостроковий (> 3 р.).

За сферами сусп. відтворення розрізняють кредити у сферу вир-ва, у сферу обігу та у сферу споживання.

За порядком надання кредит поділяється на прямий і непрямий.

За методом надання розрізняють кредити, які позичальники отримують одноразово, перманентно або гарантовано.

За схемою надання розрізняють кредити, що надаються відповідно до кредитної лінії, револьверні, контокорентні та овердрафт. Кредитна лінія - позичальник використовує кредит поступово в межах обумовленої суми та терміну. Револьверні — це кредити, які автоматично поновлюються в межах обумовленого розміру. При контокорентному кредиті банк відкриває клієнту контокорентний рахунок, з якого здійснюються усі платежі клієнта. Овердрафт вважають різновидом контокоренту.

За формою залучення кредиторів до кредитних операцій банк. кредит буває двосторонній, консорціумний (синдикатний), паралельний (багатосторонній).

За забезпеченістю повернення кредити бувають забезпечені та незабезпечені (бланкові).

За ступенем ризику кредити поділяються на дві групи — стандартні та з підвищеним ризиком. За строками повернення розрізняють кредити строкові, до запитання, відстрочені (пролонговані) та прострочені. Строкові — це кредити, строк погашення яких ще не настав. Кредити до запитання видаються банком на невизначений термін. Відстроченими є кредити, погашення яких на прохання клієнта банк переніс на пізніший термін. Простроченими вважаються кредити, які не погашені клієнтом у передбачений кредитним договором термін.

Банк. кредит надається з дотриманням принципів: цільовий характер кредиту, забезпечення повернення кредиту, надання кредиту на певний строк, платність кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]