Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

18. Процес створення і зростання вартості у процесі капіталістичного виробництва.

Особливості капіталістичного процесу виробництва; двоїстий характер капіталістичного виробництва; роль двоїстого характеру праці найманого робітника в процесі створення і зростання вартості; сутність додаткової вартості.

Процес споживання робочої сили є процесом створення додаткової вартості. Процес створення додаткової вартості – це насамперед процес праці. Процес праці має свої особливості:

  1. робочий працює під контролем капіталіста;

  2. продукт праці робітника належить капіталісту.

Оскільки праця робочих носить двоїстий характер, то це знаходить своє вираження в двоїстому характері капіталістичного виробництва. Своєю конкретною працею робітник, споживаючи знаряддя і предмети праці, переносить їх вартість на вартість виготовленої продукції, тобто завдяки конкретній формі діяльності відбувається збереження старої вартості, втіленої в засобах виробництва. Своєю абстрактною працею робітник створює нову вартість, в тому числі, додаткову вартість. Звідси двоїстий характер капіталістичного виробництва – це одночасно процес праці і процес збільшення вартості

В умовах капіталістичного товарного виробництва робочий день приховано поділяється на дві частини – на необхідний і додатковий робочий час. Протягом необхідного робочого часу робітник створює вартість, яка дорівнює вартості його робочої сили. Протягом додатково робочого часу він створює додаткову вартість. Додаткова вартість – це вартість, яка створена найманим робітником понад вартості його робочої сили. Процес капіталістичного товарного виробництва - це сукупність створення вартості товару і зростання вартості, створення додаткової вартості.

19. Сутність капіталу. Постійний і змінний капітал.

Сутність капіталу; постійний капітал; змінний капітал; критерій поділу капіталу на постійний і змінний.

Капітал є самозростаюча вартість, вартість, яка приносить додаткову вартість. Існує і інша точка зору, згідно з якою капіталом є будь-які засоби виробництва. Засоби виробництва стають капіталом, якщо вони використовуються в процесі виробництва найманими робітниками, які створюють додаткову вартість.

Капітал – це відносини між двома класами, один з яких є власником засобів виробництва, інший – позбавлений їх, тому змушений продавати свою робочу силу і піддаватися експлуатації.

Найбільш глибоко сутність капіталу розкривається в його поділі на постійний і змінний капітал.

Для здійснення процесу виробництва необхідні засоби виробництва і робоча сила. Величина вартості, авансованої на купівлю засобів виробництва, не змінюється, тому вона називається постійним капіталом.

Постійний капітал – це капітал, вартість якого не змінюється в процесі виробництва, а переноситься конкретною працею на вартість товару. Постійний капітал не створює додаткової вартості, але без нього додаткова вартість не може бути створена.

Вартість авансована капіталістом на придбання робочої сили, змінила свою величину на величину додаткової вартості. Тому капітал, авансований на купівлю робочої сили, отримав назву «змінний капітал».

Робітники впродовж необхідного робочого часу створили нову вартість, яка дорівнює вартості їх робочої сили, а протягом додаткового робочого часу вони створили додаткову вартість. Цієї вартості до початку процесу виробництва не існувало.

Поділ капіталу на постійний і змінний обумовлений тою функціональною роллю, яку кожна частка капіталу відіграє в утворенні вартості товару, в процесі створення додаткової вартості.