Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

50. Фондова біржа та її функції.

Сутність фондової біржі; функції фондової біржі; роль фондових бірж у розвитку сучасної економіки.

Фондові біржі – це спеціалізовані установи, які створюють умови для постійно діючої централізованої торгівлі цінними паперами шляхом об'єднання попиту, пропозицій на них, надання місця, системи і засобів як для первинного розміщення, так і для вторинного обігу цінних паперів. Вони мають працювати за єдиними правилами та за єдиною технологією електронного обігу цінних паперів, визначеними Національною фондовою біржею .

Вона виконує такі основні функції :

- відкриває доступ підприємствам до позичкового банк. капіталу;

-слугує важливим координатором розміщення державних цінних паперів;

-забезпечує можливість переміщення капіталу з однієї сфери діяльності в іншу або переміщення капіталу з однієї країни до іншої;

-виступає своєрідним економічним барометром ділової активності.

Роль фондової біржі у розвитку ринкової економіки полягає в тому, що її діяльність сприяє залученню на певних умовах і на певний строк тимчасово вільних грошових коштів шляхом випуску та продажу акцій, облігацій і їх спрямування на започаткування підприємств, їх технічне оновлення, переорієнтацію на випуск продукції, яка має найвищий попит. Фондова біржа може сприяти переливу капіталу з однієї галузі в іншу. Завдяки державному регулюванню цих процесів він може спрямовуватись у ті соціально важливі сфери, які найбільше його потребують.

51. Земельна рента та її особливості у феодальному та капіталістичному суспільствах.

Сутність земельної ренти; феодальна та капіталістична земельна рента; капіталістичні аграрні відносини.

Рента - це передача частини доходу землеробом власнику землі за використання його земельної ділянки. Земельна рента є економічною формою реалізації власності на землю.

Феодальна земельна рента відбиває відносини між двома класами: феодалами і кріпаками, базується на особистій залежності кріпака від феодала і на неекономічному примусі до праці. Феодальна земельна рента існувала у трьох формах: продуктова (оброк)-селянин весь час працював на виділеній йому ділянці землі, а частину продукту зобов’язаний був відати пану; відробіткова (панщина) - селянин повинен був певний час працювати на пана обробляючи своїми знаряддями праці землю пана, інший час він працював на своїй ділянці, створюючи продукт для власного споживання; грошова-селянин повинен був виробити додатковий продукт, продати його і певну, обумовлену суму грошей віддати пану. Грошова феодальна рента була попередницею капіталістичної земельної ренти.

Рентні відносини в умовах капіталістичного виробництва-це відносини між трьома класами: власником землі; капіталістом-орендарем та найманим сільськогосподарським робітником. Додаткова вартість, створена найманим сільськогосподарським робітником, розпадається на дві частини: одна-у вигляді земельної ренти привласнюється власником землі, інша-створює середній прибуток капіталіста-орендаря. Капіталістична земельна рента – це перетворена форма додаткової вартості, створеної найманими сільськогосподарськими робітниками.

Орендна плата-включає в себе ренту і відсоток за користування спорудами які є на ділянці.

Крім того, орендар здійснює амортизаційні відрахування за елементи основного капіталу, які належать землевласнику і вони також входять до складу орендної плати.