Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

42. Закон тенденції середньої норми прибутку до зниження та протидіючі фактори.

Сутність закону тенденції середньої норми прибутку до зниження; фактори, що знижують норму прибутку; протидіючі фактори; висновок.

В економіці діють чинники, які не тільки перешкоджають зростанню норми прибутку, а й призводять до її зниження. З розвитком НТП відбувається зростання органічної будови капіталу. Техніка стає все складнішою, вартість машин, механізмів, обладнання зростає. Одночасно нова техніка потребує меншої кількості живої праці. Внаслідок цього частка постійного капіталу зростає, а змінного – падає. Це знаходить прояв в зниженні норми прибутку. Також зниження норми прибутку виникає через уповільнення швидкості обороту капіталу. Зі зростанням органічної будови капіталу, оборот капіталу, як правило, обертається повільніше.

Щоб запобігти падінню норми прибутку, використовують протидіючі фактори. Серед них виділяють зовнішню торгівлю. Нерідко товарообмін здійснюється на нееквівалентній основі, що забезпечує підприємцям розвинутих країн більш високу норму прибутку. Також серед протидіючих факторів: здешевлення окремих елементів постійного капіталу, підвищення продуктивності праці, підвищення ступеню експлуатації робочої сили, знаходження дешевої сировини і робочої сили в деяких країнах, прискорення швидкості обороту капіталу.

Тому під дією протилежних факторів норма прибутку не завжди падає, а лише має тенденцію до зниження, тому об’єктивний економічний закон виявляє себе як закон тенденції норми прибутку до зниження.

43. Торговий капітал і торговий прибуток.

Сутність торгового капіталу; основна функція торгового капіталу, формула його руху; сутність торгового прибутку та ціновий механізм його утворення; необхідність та роль торгового капіталу у сучасній економіці.

Торговий капітал – це відокремлена, уособлена частка промислового капіталу. Сучасний торговий капітал не є головною і абсолютно-самостійною формою капіталу. Він не бере участі в створенні додаткової вартості, але не прямо впливає на її величину. Звернемося до формули кругооброту капіталу. Відомо, що кожна форма виконує свою особливу функцію. Функція товарної форми – перетворення в грошову. Саме цю функцію промисловці передають торговим капіталістам, щоб не відокремлювати частину капіталу з виробництва.

Формула руху торгового капіталу: Г-Т-Г’. При цьому товарний капітал приймає лише 2 форми – товарну та грошову.

Необхідність та роль товарного капіталу полягає в тому, що промисловець не відволікає частину капіталу для реалізації товару, тому більший капітал він вкладає у виробництво і тим самим підвищує обсяг продукції. Торговий капітал бере участь в усередненні норми прибутку. Торговий капітал також впливає на рух ринкових цін, і тим самим вартість життя населення.

Торговий капітал функціонує в сфері обігу, а ми знаємо, що в сфері обігу не створюється m. Тому торговий прибуток – це частина додаткової вартості, створеної на виробництві, яку промисловець уступає торговцю за реалізацію свого товару. Це двічі перетворена форма додаткової вартості.

Розглянемо механізм отримання торгового прибутку на прикладі:

ПК=900 ТК=100 720с+180V+180m=1080w;

Так як між промисловістю і торговим капіталом існує міжгалузева конкуренція, то відбувається усереднення норми прибутку.

*100%=18%

Ціна за якою промисловці продають товари торгівцям, дорівнює: витрати виробництва + середній прибуток на прибуток капіталіста, тобто 720c+180V+162p=1062

Для торгівців це покупна ціна. Потім торговці продають товари за ціною яка включає покупну ціну + середній прибуток на ТК. 1062+18p=1080