Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

46. Позичковий процент. Норма позичкового проценту.

Сутність позичкового проценту; поділ середнього прибутку на підприємницький дохід та позичковий процент; норма позичкового проценту: формула, межі, тенденція норми проценту до зниження.

Функціонуючий капіталіст отриману позику вкладає у виробництво певних товарів і отримує прибуток. Тобто використовує капітал продуктивно. Після продажу товарів додаткова вартість перетворюється на прибуток. Частку цього прибутку він повинен віддати власнику капітала у вигляді позичкового проценту як плату за отриманий на певний термін капітал. Тому позичковий процент є вдвічі перетворена форма додаткової вартості (додаткова вартість перетвориться на прибуток, а частка прибутку – на позичковий відсоток). Друга частина прибутку, яка залишається у функціонуючого капіталіста після сплати позичкового проценту, утворює підприємницький доход. Отже додаткова вартість, приймає дві форми: позичковий процент і підприємницький доход.

Норма позичкового проценту – це відсоткове співвідношення частки прибутку, яка виплачується на позичковий капітал за рік, до величини позичкового капіталу.

Формула норми позичкового відсотку:

Норма позичкового відсотку має нижчу межу у вигляді 0 (нуль) і верхню межу у вигляді середньої норми прибутку.

Норма відсотку встановлюється під впливом попиту та пропозиції. Якщо попит на позичковий капітал більший, ніж його пропозиція, то позичковий процент зростає і навпаки.

Норма позичкового відсотку має тенденцію до зниження. Це можна пояснити наступними причинами: тенденція норми прибутку до зниження, зростання прошарку суспільства рантьє (людей, які живуть за рахунок перетворення своїх коштів у позичковий капітал), розвиток кредитної системи.

47. Сутність кредиту та його форми.

Необхідність і сутність кредиту; форми кредиту: комерційний - сутність, особливості та межі; банківський - сутність, переваги; роль кредиту в сучасній економіці.

Кредит – це позика в грошовій або товарній формі на умовах повернення в певний термін і з виплатою позичкового проценту. Капіталістичний кредит виступає як форма руху позичкового капіталу. Кредит опосередковує мобілізацію тимчасово вільних грошових коштів і їх розподіл між господарюючими суб’єктами. Кредит сприяє розширенню обсягів виробництва, тому що підприємець може отримати необхідні для цього кошти, вступивши в кредитні відносини. Також кредитні можливості сприяють технологічному розвитку виробництва.

Кредит виступає в двох основних формах: комерційний і банківський. Комерційний кредит надається функціонуючими капіталістами один одному в товарній формі. Це виражається у вигляді відстрочення платежу. Комерційний кредит носить обмежений характер:

  1. Комерційний кредит можуть надавати і отримувати підприємці, чиє виробництво пов’язано технологічно.

  2. Надається на короткий термін.

  3. Обмежений кількістю, тобто підприємець може надати його тільки в обсязі виробленого товарного капіталу Т'.

Тому виникає потреба в такій формі кредиту, яка б подолала обмеженість комерційного кредиту. Такою формою є банківський кредит. Банківські кредити долають обмеженість комерційного кредиту, тому що можуть бути надані будь-якому капіталістові, більшого розміру і на більш тривали термін.

Кредит відіграє важливу роль в суспільному відтворенні:

  • здійснює перерозподіл капіталу між галузями виробництва і бере участь в зрівнянні норми прибутку в середню;

  • сприяє нагромадженню капіталу, його концентрації і централізації;

  • регулює і контролює грошовий обіг;

  • скорочує витрати обігу;

  • прискорює процес виробництва і оборот капіталу, сприяє економічному зростанню.