Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

28. Технічна, вартісна та органічна будова капіталу.

Технічна будова капіталу: сутність, тенденція; вартісна будова капіталу: сутність, зміна вартісної будови капіталу при незмінній його технічній будові; органічна будова капіталу: сутність, формула, тенденція зміни.

Процес відтворення залежить від структури функціонуючого капіталу. Існують різні види структури капіталу: технічна, вартісна і органічна будова капіталу.

Співвідношення між кількістю засобів виробництва та кількістю робочої сили утворює технічну будову капіталу. Технічна будова капіталу показує ступінь технічної озброєності праці.

Прагнення до збільшення додаткової вартості спонукає капіталістів застосовувати більш досконалу техніку, шукати найсучасніші засоби виробництва.

Але засоби виробництва і робоча сила протистоять один одному як постійний і змінний капітал, тому вони мають певну величину вартості. Співвідношення між вартістю засобів виробництва і вартістю робочої сили утворюють вартісну будову капіталу.

Між технічною і вартісною будовою капіталу існує певна залежність. Ступінь змін технічної будови капіталу може не збігатися зі змінами його вартісної будови.

У сучасних умовах технології стають все більш складними; на зміну простим знаряддям праці прийшла система машин. На кожного робітника приходиться все більша кількість знарядь праці. Користуючись більш досконалими знаряддями праці, робітники переробляють все більшу кількість сировини і виробляють більшу кількість товарів. Відбувається зростання технічної будови, внаслідок чого в авансованому капіталі зростає частка постійного капіталу, а частка змінного – відносно зменшується.

Але так як зміна між вартістю засобів виробництва і вартістю робочої сили може відбуватися не тільки внаслідок зміни технічної будови, а й внаслідок відхилення цін від вартості, тому вводиться поняття органічної будови капіталу – це вартісна будова капіталу, яка визначається технічною будовою капіталу і відбиває зміни в технічній будові.

C

Органічна будова капіталу ----- .

V

Зростання органічної будови показує, що в авансованому капіталі зростає частка постійного капіталу і відносно зменшується частка змінного капіталу, це означає, що більш досконала техніка потребує менше робочої сили. Зростання органічної будови капіталу – об’єктивний закон капіталістичного товарного виробництва.

29. Нагромадження капіталу і зайнятість. Основні форми безробіття.

Сутність нагромадження капіталу; безробіття як закономірний результат процесу нагромадження капіталу, його вплив на зайняту у виробництві робочу силу; форми безробіття: текуча, прихована, застійна; особливості сучасного безробіття.

Нагромадження – це перетворення частки додаткової вартості в додаткові засоби виробництва і додаткову робочу силу. При незмінній органічній будові капіталу нагромадження може тимчасово викликати зростання попиту на робочу силу, але може й скорочувати цей попит. Зростання органічної будови капіталу в процесі нагромадження призводить до того, що зростання змінного капіталу відбувається більш повільними темпами, ніж постійного капіталу. На вже діючих підприємствах запроваджується модернізація, заміна технології, внаслідок чого частка робітників стає зайвою. А це означає відносне скорочення попиту на робочу силу. Тобто нагромадження капіталу є причиною безробіття.

Існують різні підходи щодо причин існування та класифікації безробіття.

Плинне - до цієї форми безробіття належать тимчасово безробітні робітники. Безпосередньою причиною їх незайнятості є недостатній попит на працю порівняно з пропозицією, викликаний нерівномірним розвитком різних галузей та економічних районів, фазами підйому та спаду економіки.

Приховане безробіття виявляється в тому, що люди мають офіційне місце роботи, але їх примусово відправляють у неоплачувану відпустку, встановлюють неповний робочий день з відповідним зниженням заробітної плати. Тому робітники вимушені шукати підробіток.

Застійне безробіття створює та частка працездатного населення, яка хронічно не має постійної роботи, перебивається випадковими заробітками, живе на соціальну допомогу. Коли людина довго не може знайти роботу, то вона втрачає кваліфікацію.

Сьогодні можна побачити, що к-сть безробітних порівняно з минулим десятиліттям значно збільшилась. Це насамперед пов’язано з економічною кризою в Україні. Але значно змінився склад безробітних. В структурі безробітних переважають молоді люди, для яких підвищення гнучкості зайнятості означає зменшення шансів на отримання високооплачуваної роботи на постійній основі; робочі низького рівня кваліфікації, вивільнені з галузей промисловості, які переживають швидке технологічне оновлення.