Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

39. Внутрішньогалузева конкуренція та утворення ринкової вартості.

Сутність ринкової конкуренції; внутрігалузева конкуренція: сутність, мета, наслідок; механізм утворення ринкової вартості.

Конкуренція – економічне змагання товаровиробників, боротьба за найбільш вигідні сфери застосування капіталу, за джерела сировини, ринки збуту, кваліфіковану робочу силу. Виробництва будь-якого товару здійснюється не на одному підприємстві, а на ряді підприємств однієї галузі. Конкуренція між підприємцями однієї галузі називається внутрішньогалузевою. Внутрішньогалузева конкуренція може здійснюватися ціновими і неціновими методами. Внутрішньогалузева конкуренція призводить до того, що на ринку залишаються лише найбільш конкурентоспроможні виробники. В процесі боротьби покращується якість товарів, застосовуються новітні технології, що дає змогу зменшити витрати виробництва і отримати зверх прибуток. Наслідки внутрішньогалузевої конкуренції: формування ринкової вартості, розвиток продуктивних сил суспільства, можливість зниження ринкової вартості й ціни товарів. Ринкова вартість формується на основі індивідуальної вартості тих підприємств, де виробляється основна маса продукції даної галузі. Тобто ринкова вартість визначається на основі суспільно-необхідних витрат праці. Внаслідок утворення ринкової вартості ті підприємства, в яких індивідуальні витрати нижче суспільних, отримують зверх прибуток. А ті підприємства, чиї індивідуальні витрати більші за суспільні, зазнають збитків.

40. Міжгалузева конкуренція та утворення середньої норми прибутку.

Міжгалузева конкуренція: сутність, мета, наслідок; механізм утворення середньої норми прибутку, формула середньої норми прибутку.

Міжгалузева конкуренція – це конкуренція між капіталістами різних галузей за більш вигідні умови застосування капіталу. Різні органічні будови капіталу мають місце не лише всередині галузі, а й в міжгалузевому розрізі. Різною є і швидкість обороту капіталу. Тому і норма прибутку в різних галузях постає неоднаковою.

Але капітали рухаються з однієї галузі в іншу за більш високою нормою прибутку. Міжгалузеві переливи капіталу мали такий механізм: галузі, з яких витік капітал, зменшували обсяг виробництва, тому зростали ціни і норма прибутку. Галузі, в які перетік капітал, збільшують обсяг виробництва, внаслідок чого зменшуються ціни і норма прибутку. Ці постійні переливи капіталу призвели до того, що утворилася загальна для всіх галузей середня норма прибутку. Починає діяти закон: на рівновеликий капітал – рівновеликий прибуток. Тобто капіталісти різних галузей отримують однакову норму прибутку. Середня норма прибутку – це норма прибутку на весь авансований суспільний капітал. Тому середня норма прибутку – це відтворення сукупної маси m, створеної в усьому суспільстві, до сукупного суспільного капіталу. Формула середньої норми прибутку:

41. Перетворення вартості товару в ціну виробництва.

Міжгалузева конкуренція і утворення середньої норми прибутку; утворення ціни виробництва: сутність, формула; ціна виробництва як перетворена форма вартості товару.

Міжгалузева конкуренція – це конкуренція між капіталістами різних галузей за більш вигідні умови застосування капіталу.

Капітали рухаються з однієї галузі в іншу за більш високою нормою прибутку. Міжгалузеві переливи капіталу мали такий механізм: галузі, з яких витік капітал, зменшували обсяг виробництва, тому зростали ціни і норма прибутку. Галузі, в які перетік капітал, збільшують обсяг виробництва, внаслідок чого зменшуються ціни і норма прибутку. Ці постійні переливи капіталу призвели до того, що утворилася загальна для всіх галузей середня норма прибутку. Тобто капіталісти різних галузей отримують однакову норму прибутку. Середня норма прибутку – це норма прибутку на весь авансований суспільний капітал. Тому середня норма прибутку – це відтворення сукупної маси m, створеної в усьому суспільстві, до сукупного суспільного капіталу.

Ціна, за якою підприємець згоден продати свої товари, повинна забезпечити відшкодування витрат та отримання прибутку, не нижчого від середнього. Перетворення прибутку в середній прибуток означає перетворення вартості товару в ціну виробництва. Хоч ціни виробництва товарів не співпадають з їх вартостями, а відхилюються від останніх, все одно ціна виробництва базується на вартості.

Ціна виробництва дорівнює авансованому капіталу плюс середній прибуток на весь авансований капітал Цв=К+рср. Ціна виробництва – це перетворена форма вартості товару. Ці перетворення сприяли тому, що на рівновеликий капітал всі отримують рівновеликий прибуток.