Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

6. Товарне виробництво: причина виникнення та основні риси.

Натуральне виробництво як історичний попередник товарного виробництва, його основні риси; сутність товарного виробництва; суспільний розподіл праці: зміст, етапи розвитку

До капіталізму панувала така форма ведення господарства як натуральне. Натуральне господарство – це таке господарство, в якому все що вироблялось, в ньому ж і споживалось. Це виробництво для власного споживання. Таке явище було наслідком нерозвиненості суспільного розподілу праці (СРП). І тільки з розвитком СРП, натуральне господарство повільно змінювалося на товарне

Товарне виробництво – це таке виробництво, у якому продукт виробляється не для задоволення потреб того, хто його виробив, а для обміну, для продажу, тобто продукт виробляється як товар.

Умовою виникнення товарного виробництва є розвиток суспільного поділу праці. Поділ праці виник ще на ранній стадії розвитку людства: чоловіки полювали, жінки збирали їстівні рослини. Такий поділ праці диктувався самою природою. Поступово члени первісної общини стали спеціалізуватися на виробленні якогось одного продукту. Але вироблені в общині продукти не стали ще товаром, оскільки і вироблений продукт, і засоби виробництва належали общині.

З часом поділ праці розширився за межі общини: виділилися племена, які займалися скотарством, а інші – землеробством. Відокремлення скотарства й землеробства – це перший великий суспільний поділ праці. Другий великий суспільний поділ праці відбувся внаслідок відокремлення ремесла від сільського господарства.

Ремісники виробляли продукт спеціально для продажу, виникло товарне виробництво. Кожен ремісник спеціалізувався на виробництві певного товару. Необхідною умовою виникнення товарного виробництва є економічна відокремленість виробника продукту. Той, хто виробляє продукт, повинен мати право розпорядження цим продуктом, бути власником засобів виробництва, мати право обмінювати свій продукт на інші продути.

7. Просте та капіталістичне товарне виробництво: загальні риси і розбіжності.

Сутність товарного виробництва; просте товарне виробництво: сутність, основні риси; капіталістичне товарне виробництво: сутність, основні риси; загальні риси та розбіжності простого і капіталістичного товарного виробництва.

Товарне виробництво – це таке виробництво, у якому продукт виробляється не для задоволення потреб того, хто його виробив, а для обміну, для продажу, тобто продукт виробляється як товар.

Розрізняють просте і капіталістичне товарне виробництво. Просте та капіталістичне товарне виробництво має загальні риси: - продукт виробляється як товар;

- вони засновані на суспільному поділі праці - спеціалізації і економічній відокремленості товаровиробників.

Відмінності простого й капіталістичного товарного виробництва:

Просте товарне виробництво

Капіталістичне товарне виробництво

1. Засоби виробництва, як правило, належать тому, хто виробляє товар, самому товаровиробникові.

2. Продукт праці є власністю товаровиробника.

3. Ремісник (майстер) працює сам, поруч з ним – підмайстер та учні. Наймана праця не застосовується.

1. Засоби виробництва, як правило, не належать виробнику, а є власністю капіталіста.

2. Товар належить не тому, хто його виробив, а капіталістові.

3. Функціонує на основі найманої праці.

Найбільш характерною рисою капіталістичного товарного виробництва є застосування найманої праці. Перетворення робочої сили на товар, наймана праця надають товарним відносинам всезагальний характер. Саме тому капіталістичне товарне виробництво є найбільш розвиненою формою товарного виробництва. Товарна форма продукту праці є елементарною формою багатства капіталістичного суспільства