Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

16. Робоча сила як товар. Вартість і споживна вартість товару робоча сила.

Робоча сила – сукупність фізичних і духовних властивостей людини, яка характеризує його здатність до праці.

Для того, щоб робоча сила перетворилася на товар, необхідні такі умови:

1. Особиста свобода носія робочої сили, право і можливість розпоряджатися своєю робочою силою.

2. Робітник повинен бути позбавлений засобів виробництва і існування. Якщо у людини немає засобів виробництва, вона може продавати тільки те, що в неї є - свою здатність до праці, тобто робочу силу.

3. Повинен існувати клас, який має засоби виробництва і потребує робочу силу, щоб приводити їх до дії (капіталісти).

Споживна вартість робочої сили полягає в здатності найманого робітника створювати вартість, яка більша від вартості його робочої сили, тобто створювати додаткову вартість. Саме за цією умовою і цією метою покупається робоча сила на ринку.

Для того щоб підтримувати здатність до праці, людина повинна мати їжу, одяг, житло, тобто певний набір товарів, який створює фонд особистого споживання. Вартість фонду засобів споживання (товарів та послуг), необхідних для задоволення потреб робітника та його сім’ї, для відтворення його здатності до праці утворює вартість робочої сили. Робітник прагне мати сім’ю, її потреби також повинні бути задоволені. Тому вартість товару «робоча сила» визначається вартістю засобів життя, необхідних для відтворення робітника і членів його родини.

На вартість робочої сили впливає низка чинників.

  • Рівень економічного розвитку країни.

  • Вартість засобів існування робітників та їх родин

  • Історичні умови, за якими робоча сила формувалася як товар.

  • Кваліфікація робітника: чим вона вища, тим вища вартість робочої сили.

  • Згуртованість осіб найманої праці (наявність і впливовість профспілок).

  • Клімат: якщо робітник працює в умовах суворого клімату, йому потрібний теплий одяг, більш калорійна їжа тощо.

17. Робочий день, його структура та границі. Необхідна та додаткова праця.

Сутність робочого дня; структура робочого дня: необхідний та додатковий робочий час; границі робочого дня.

Робочий день – це час доби, на протязі якого робочий працює на підприємстві капіталіста.

В умовах капіталістичного товарного виробництва робочий день приховано поділяється на дві частини – на необхідний і додатковий робочий час. Протягом необхідного робочого часу робітник створює вартість, яка дорівнює вартості його робочої сили. Протягом додатково робочого часу він створює додаткову вартість.

Додаткова вартість, що виробляється шляхом абсолютного збільшення робочого дня за межі необхідного робочого часу, називається абсолютною додатковою вартістю.

Є максимальні межі робочого дня: фізична і соціальна, пов’язані з необхідністю задовольняти фізичні і соціальні потреби найманих робітників. Фізична межа визначається часом, необхідним для відпочинку і задоволення фізичних потреб робітника, з метою відтворити витрачену робочу силу. Соціальна межа визначається часом, необхідним для задоволення інтелектуальних, духовних, соціальних потреб.

Співвідношення класових сил визначає тривалість робочого дня.У наші часи у багатьох країнах з розвинутою ринковою економікою законодавство встановило 8-годинний робочий день, тому збільшення абсолютної додаткової вартості відбувається за рахунок підвищення інтенсивності праці, наднормових робіт, приробітків після основної норми. Другий спосіб збільшення виробництва додаткової вартості (відносний) полягає в тому, що при незмінному робочому дні зменшується частка необхідного робочого часу і, відповідно зростає частка додаткового робочого часу. Такий спосіб можливий при підвищенні продуктивності в галузях, що виробляють предмети споживання робітників.