Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

24. Основні форми і сучасні системи заробітної плати.

Основними формами заробітної плати є погодинна і відрядна заробітна плата.

При погодинній заробітній платі її величина залежить від кількості годин праці. Одиницею виміру заробітної плати є погодинна ставка, так звана «ціна праці». Заробітна плата за тиждень, місяць визначається множенням погодинної ставки на кількість годин праці. Дозволяє підвищувати інтенсивність праці без збільшення її оплати.

Відрядна заробітна плата – це така форма заробітної плати, за якою її величина знаходиться у прямій залежності від кількості виробленої продукції або кількості здійснених операцій. В основу відрядної (поштучної) плати покладено погодинну оплату, а точніше – денну вартість робочої сили і норму виробітку.

Одиницею виміру відрядної зарплати є не час, а розцінка за одиницю продукту.

Погодинна і відрядна форми заробітної плати, як правило, не існують в чистому вигляді, вони завжди виступають у певних поєднаннях і комбінаціях. Внаслідок цього склалися певні системи, які представляють собою поєднання обох цих форм.

Система заробітної плати – це сукупність взаємозв’язаних і взаємодоповнюючих стимулів, обумовлених відповідними результатами праці.

  1. Погодино-преміальна система, при якій до основної погодинної ставки виплачуються премії за перевиконання норм, підвищення частки якісної продукції.

  2. Поштучно – прогресивна – зростання заробітку в залежності від збільшення виробітку.

  3. Поштучна – преміальна – система заробітної плати, при якій пряма поштучна доповнюється преміями за перевиконання норм, якість продукції, за зниження витрат.

  4. Акордна – оплата за встановлений обсяг робіт, виконаний за певний термін.

  5. Тарифна система – сукупність нормативів, які регулюють рівень заробітної плати робочих і службовців. Включає в себе тарифні ставки, тарифну сітку, тарифно-кваліфікаційний довідник, за якими визначаються розміри оплати праці за день, годину, відношення тарифних ставок робітників різних розрядів.

  6. Система Форда заснована на прискоренні швидкості руху конвеєру.

  7. Система Тейлора – норми для робітників встановлюються на підставі можливостей самого сильного, міцного, молодого працівника.

  8. Система участі в прибутках.

25. Номінальна і реальна заробітна плата. Фактори, які впливають на рівень реальної заробітної плати.

Сутність номінальної заробітної плати; сутність реальної заробітної плати; фактори, що впливають на рівень реальної заробітної плати.

Номінальна заробітна плата – сума грошей, яку робітник отримує за продану робочу силу.

Реальна заробітна плата – кількість благ, засобів життя, яку робітник фактично може придбати за номінальну заробітну плату.

Рівень заробітної плати – це відношення номінальної і реальної заробітної плати, яке набуло вираження в індексі реальної заробітної плати.

Для забезпечення соціального захисту робітників державою встановлюється мінімальний рівень заробітної плати. Це такий рівень, який виступає гарантією економічної безпеки робітників, встановлюється в законодавчому порядку. Розраховується на підставі прожиткового мінімуму.

Прожитковий мінімум – це рівень заробітної плати, що забезпечує нормальні умови відтворення робітнику, який виконує найменш складну роботу. Обчислюється виходячи з так званого «кошика споживача», який вбирає у себе певний перелік товарів і послуг, необхідних для задоволення першочергових потреб людей.

На рівень номінальної заробітної плати впливають наступні фактори:

  • продуктивність та інтенсивність праці, її умови;

  • вартість засобів життя;

  • рівень кваліфікацій робітників;

  • ступені розвитку економічних і соціальних умов життя в різних країнах.

  • попит і пропозиція на ринку праці;

  • конкуренція чи монополія на ринку праці.

На рівень реальної заробітної плати впливають:

  1. розмір номінальної заробітної плати;

  2. рівень цін;

  3. податки;

  4. певний стан економіки (кризи, інфляція).