Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

10. Величина вартості товару. Індивідуальний та суспільно необхідний робочий час.

Величина вартості товару; індивідуальний робочий час; суспільно необхідний робочий час: сутність, приклад.

Відомо, що вартість товару створюється витратами абстрактної суспільно необхідної праці. Величина вартості визначається витратами праці і вимірюється робочим часом. Для того щоб визначити вартість товару, треба виміряти витрати праці, адекватною мірою якої є час, витрачений на виробництво одиниці товару.

Однак на виробництво одиниці одного й того ж товару різні товаровиробники витрачають різну кількість робочого часу, отже, індивідуальна вартість та індивідуальний робочий час в них різні. Фірми можуть застосовувати різні технології, їхні робітники відрізняються різним рівнем кваліфікації, на одній фірмі краще організована праця, на іншій – гірше. Тому й індивідуальна вартість одиниці продукту в них різна.

Індивідуальна вартість – це вартість одиниці товару окремого товаровиробника.

Ринок не визнає індивідуальної вартості. Ринок формує єдину для даного товару суспільну (ринкову) вартість і ціну одиниці товару.

Величина вартості визначається не індивідуальними, а суспільно необхідними витратами праці, які визначаються суспільно необхідним робочим часом. Суспільно необхідним робочим часом є час, що витрачений на виробництво товару при середніх, найбільш поширених умовах виробництва, тобто при середній продуктивності праці, середній технології, організації виробництва, кваліфікації робітників. Суспільно-необхідний робочий час – це час, за який вироблялася основна маса товару даного виду.

Наприклад, на виробництво одиниці товару одна група товаровиробників витрачає 8, інша – 10, третя –12 годин. При цьому перша група виробляє 25%, друга – 60%, третя – 15 % усіх товарів. Суспільно-необхідним часом тут буде 10 годин, тому що саме за цей час виготовляється основна маса даного товару.

11. Продуктивність та інтенсивність праці, їх вплив на величину вартості товару.

Величина вартості товару; продуктивність праці: сутність, вплив на величину вартості одиниці товару і всієї товарної маси; фактори, що впливають на продуктивність праці; інтенсивність праці: сутність, вплив на величину вартості одиниці товару і всієї товарної маси.

Відомо, що вартість товару створюється витратами абстрактної суспільно необхідної праці. Величина вартості визначається витратами праці і вимірюється робочим часом. Для того щоб визначити вартість товару, треба виміряти витрати праці, адекватною мірою якої є час, витрачений на виробництво одиниці товару.

На величину вартості товару впливає продуктивність праці. Продуктивність праці – це здатність конкретної праці виробляти за одиницю часу певну кількість споживних вартостей.

Продуктивність праці вимірюється кількістю товарів, вироблених за одиницю часу, або кількістю часу, витраченого на одиницю товару. Чим вища продуктивність праці, тим менша вартість одиниці товару. Кожен товаровиробник зацікавлений в тому, щоб індивідуальна вартість одиниці його товару була нижча, ніж ринкова. Так він зможе отримати більше прибутку.

На величину сукупної вартості всіх вироблених товарів продуктивність праці не впливає. (Скільки б товару не було вироблено за 100 годин, його вартість буде вимірюватися 100 годинами праці).

На величину вартості всієї товарної маси впливає інтенсивність праці.

Інтенсивність – це напруженість праці. Чим вища інтенсивність праці, тим більша кількість товарів створюється за одиницю часу.

Інтенсивність праці не впливає на вартість одиниці товару (індивідуальну вартість), але впливає на вартість усієї товарної маси. Зростання інтенсивності праці призводить до того, що створюється більша величина вартості в одиницю часу, але вартість одиниці товару не змінюється.