Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

54. Капіталістична земельна рента та орендна плата. Ціна землі та її динаміка.

Сутність капіталістичної земельної ренти; орендна плата та її складові; ціна землі: формула, економічний зміст; динаміка ціни землі.

Різновидом абсолютної земельної ренти виступає монопольна земельна рента. Причиною виникнення монопольної земельної ренти є високий попит на обмежену кількість певного товару виробленого на конкретній ділянці. Умовою є унікальність властивостей земельної ділянки. Джерелом є монопольна висока ціна на продукцію з цієї ділянки. Ці ділянки характеризуються особливими кліматичними умовами; продукти, що на них вирощують, мають унікальні, перетворені властивості, їх неможливо виростити на інших землях. Так, на підвищені узбережжі Криму є місцевість, де вирощують мускатний сорт винограду «червоний камінь» в іншому місці виноград таких властивостей вирощувати неможливо. Зрозуміло що кількість таких продуктів обмежена, тому ціна носить монопольний характер і визначається не витратами, а співвідношенням попиту і пропозиції. Монопольний прибуток внаслідок монополії приватної власності на землю переходить від капіталіста-орендаря до землевласника, перетворюючись у монопольну ренту. Але земельна власність сама по собі не є причиною існування монопольної ренти. Її джерелом є монопольна ціна.

Орендна плата – це кошти, що виплачуються орендарем орендодавцю за користування об'єктом оренди. Орендна плата має певну структуру. Як правило, її складовими є:1) амортизаційні відрахування на орендоване майно;2) кошти, що орендар передає орендодавцю для забезпечення ремонту об'єктів після закінчення терміну оренди;3) частка прибутку, яку одержує орендар в процесі використання майна, взятого в оренду.

Ціна землі дорівнює тій сумі грошей, що, будучи вкладена в банк, принесе щорічно у вигляді банківського відсотка такий же доход, який раніше забезпечувала земельна рента. Таким чином ціна землі рівновелика такій сумі грошей, яка будучи віддана в позику, щорічно приноситиме доход, рівновеликий ренті.