Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

30. Концентрація і централізація капіталу, їх розбіжності і взаємозв'язок – 30 б.

Сутність концентрації капіталу, характеристика цього процесу; сутність централізації капіталу, характеристика, форми централізації; взаємозв'язок цих процесів та їх відмінності.

З розвитком капіталізму відбувається концентрація та централізація капіталу.

Збільшення індивідуальних капіталів шляхом нагромадження, тобто капіталізації частки додаткової вартості, називається концентрацією капіталу.

Процес концентрації тотожний процесу нагромадження капіталу. Внаслідок концентрації індивідуальних капіталів зростає весь сукупний капітал суспільства. Джерелом збільшення капіталу при його концентрації є додаткова вартість.

Централізація капіталів – це об’єднання дрібних або середніх капіталів в один великий капітал.

Це об’єднання може бути добровільним або насильницьким, коли більш великі капітали в ході конкурентної боротьби витісняють і поглинають дрібні й середні капітали.

Великі підприємства можуть застосовувати більш досконалу технологію, наймати більш кваліфікованих робітників, тому індивідуальна вартість одиниці товару в них менша, ніж у їхніх дрібних конкурентів. Вони можуть продавати товари за ціною, нижчою, ніж у конкурентів, тим самим, захоплюючи частину ринку своїх конкурентів.

Концентрація виражає відносини між робітником і капіталістами, централізація же характеризує відносини між самими капіталістами. Концентрація означає збільшення не тільки індивідуальних капіталів, але й всього суспільного капіталу. Тоді як централізація досягається без збільшення розміру сукупного суспільного капіталу лише за рахунок перерозподілу капіталу між окремими капіталістами.

Внаслідок централізації сукупний капітал суспільства не зростає. Однак централізація капіталів сприяє процесу концентрації.

Концентрація і централізація прискорюють зміни в технічній будові капіталу, це призводить до змін в органічній будові капіталу.

31. Кругооборот капіталу і його три стадії. Функціональні форми промислового капіталу.

Кругообіг капіталу – це безперервний рух капіталу, у процесі якого він послідовно проходить три взаємозалежних стадії, втілюючись на кожній із них у відповідну матеріальну форму: засобів виробництва, готової продукції і грошових коштів.

Формула кругообороту капіталу

Роб.сила

Г-Т – В – Т’ – Г’

Засоби виробн.

Рух капіталу починається з того, що підприємець направляє його на придбання засобів виробництва і робочої сили. Це перша стадія руху капіталу, в межах якої він виступає в грошовій формі. Вона здійснюється в процесі обігу.

Потім настає друга стадія, в межах якої відбувається споживання цих факторів виробництва. Підприємець організовує процес виробництва, в результаті якого створюється новий продукт. Це продуктивна стадія руху капіталу, що здійснюється в процесі виробництва, в межах якої він з продуктивної форми перетворюється в товарну.

На третій стадії свого руху капітал залишає сферу виробництва і функціонує в сфері обігу. На цій стадії відбувається перетворення товарного капіталу знову в грошовий, тобто вироблений продукт реалізується на ринку.

В процесі кругообороту капітал приймає та скидає 3 функціональні форми: грошову, продуктивну та товарну. Кожна з цих форм має свою функцію, тому вони називаються функціональними

  1. Грошова форма є вихідною формою руху капіталу. Вона створює передумови для процесу виробництва: за допомогою авансованого капіталу капіталіст купує робочу силу та засоби виробництва.

  2. Функція продуктивної форми полягає в тому, щоб виробити товар, який містить додаткову вартість.

  3. Функція товарної форми полягає в тому, щоб перетворитися на грошову форму. Тобто капіталіст продає готовий товар та отримує за нього гроші.

Також можна виділити 3 фігури кругообороту капіталу:

  1. Кругооборот промислового капіталу (ВЫШЕ)

  2. Кругооборот торгового капіталу

Роб.сила РС

Т - В – Т’ – Г’ – Т

Засоби вир ЗВ