Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

52. Диференційна рента і і II.

Причиною існування диференціальної земельної ренти є монополія на землю як об’єкт господарювання.

Умовою існування диференціальної земельної ренти є різниця в природній родючості та розташуванні землі й обумовлена цим система ціноутворення. Джерелом диференціальної ренти є додаткова вартість, яка створюється неоплаченою працею найманих сільськогосподарський робітників.

Диференціальна земельна рента існує у двох формах: диференціальна рента І та диференціальна рента ІІ роду.

Всі земельні ділянки умовно розділяються на кращі, середні та гірші. При однаковому вкладанні капіталу вони дають різну кількість врожаю, тому індивідуальна ціна на кращих ділянках завжди нижча, ніж на гірших. Але для того щоб задовольнити право орендарів отримувати середній прибуток, суспільна ціна на сільськогосподарську продукцію формується по гірших ділянках. Як наслідок, орендарі гірших ділянок отримують середній прибуток, а орендарі кращих та середніх отримують надприбуток.

Диференційна земельна рента І роду, являється різницею між суспільною та індивідуальною ціною виробництва на сільськогосподарську продукцію. Ця різниця може бути пов’язана з різною родючістю земель, або різними місцезнаходженнями ділянок. Диференційна земельна рента І роду отримують власники середніх і кращих ділянок. Її привласнюють власники земельних ділянок. Ці умови прописуються в договорі оренди.

Додатковий прибуток може виникнути й на однакових за якістю землях, якщо в них послідовно вкладена неоднакова сума капіталу. Якщо ці додаткові капіталовкладення приносять продукцію з індивідуальною вартістю більш низькою, ніж вартість продукції з гірших ділянок, тоді вони дають додатковий прибуток, який виступає у вигляді диференційної ренти ІІ роду. Диференційна рента ІІ роду обумовлена різницею в продуктивності додаткових вкладень капіталу в одну і ту ж ділянку землі. Внаслідок інтенсифікації виробництва орендатор отримує надприбуток, який він буде привласнювати до того часу, коли закінчиться термін оренди. Коли це відбудеться надприбуток від додаткових вкладень капіталу, буде вилучати власник землі. Диференційну ренту ІІ роду можна отримати з усіх ділянок.

53. Монополія приватної власності на землю і абсолютна рента.

Сутність абсолютної ренти; умови її виникнення, причина, джерело; ціновий механізм утворення абсолютної ренти.

Абсолютна земельна рента - один з видів доходу від власності на землю, плата власнику за дозвіл застосовувати капітал до землі; сплачується орендарем абсолютно з усіх ділянок землі незалежно від родючості так як землевласник не дасть капіталісту в оренду навіть гіршу землю, якщо капіталіст не платитиме йому ренту. Абсолютну ренту отримують власники всіх земель: кращих, середніх і гірших. Абсолютна рента-це надлишок вартості над ціною виробництва. Причиною існування абсолютної земельної ренти є монополія приватної власності на землю. Умовою формування абсолютної земельної ренти є, по-перше, більш низька органічна будова капіталу в сільському господарстві, ніж у промисловості, що забезпечує більшу масу додаткової вартості, по-друге-неможливість переливу капіталів з інших галузей у сільське господарство через існування монополії приватної власності на землю. Джерелом абсолютної земельної ренти є неоплачувана додаткова праця найманих сільськогосподарських робітників. Розраховується вона за формулою:

p