Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты полит.экономия ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
121.45 Кб
Скачать

8. Товар та його властивості: споживна вартість та вартість. Мінова вартість як форма вартості товару.

Сутність товару; споживна вартість: сутність, характеристика; вартість: сутність, характеристика; внутрішнє протиріччя товару; мінова вартість як форма вартості товару: сутність, приклади.

Товар – це продукт людської праці, виготовлений для купівлі-продажу, для обміну.

Для того щоб стати товаром, продукт повинен, по-перше, задовольняти якісь людські потреби, причому не особисті потреби, а суспільні. Це здатність задовольняти потреби, приносити корисність являється собою споживчу вартість. По-друге, продукт праці повинен потрапляти до споживання через обмін, тобто мати властивість обмінюватись на інші. Ця властивість утворює мінову вартість товару. Властивість до обміну подається як кількісне співвідношення, в якому споживчі вартості одного роду обмінюються на споживчі вартості іншого роду. Наприклад, 30 кілограмів борошна можна обміняти на один кілограм кави.

Те, що товари відрізняються різними властивостями, мають різні споживні вартості, не є достатньою основою для обміну. Для того щоб обмін міг відбутися, товари повинні бути кількісно співставлені: при обміні один товар прирівнюється до іншого. Для цього у всіх товарів має бути щось спільне. Спільним у всіх товарів є те, що вони виступають як продукти людської праці. Втілена в товарі суспільно необхідна праця утворює вартість товару.

Між споживною вартістю і вартістю існує протиріччя: корисність товару повинен визначити покупець, для цього товар необхідно продати, тобто повинен відбутися акт обміну, у процесі якого і виявить себе вартість. Споживна вартість може бути реалізована як така, тільки якщо вона прийме форму вартості, тобто якщо товар буде продано. Існування кожного товаровиробника залежить від того, чи буде вирішено протиріччя між споживною вартістю і вартістю.

9. Подвійний характер праці, втіленої в товарі.

Праця, втілена в товарі, сама має двоїсту природу.

По-перше, праця завжди виступає в певній конкретній формі як праця конкретна.

Ми завжди можемо сказати, що саме виробляє людина, яку споживну вартість створює (хліб, взуття, меблі тощо), що є предметом праці людини (борошно, шкіра, деревина),які операції здійснює товаровиробник.

Якісно різнорідна праця, результатом якої є споживна вартість - конкретна праця. Конкретна праця виступає як приватна праця.

Усі види конкретної праці, які відрізняються за формою, предметом і знаряддями, мають спільні риси. Яку б працю не здійснювала людина, вона завжди витрачає свою енергію: фізичну, духовну, розумову. Затрати робочої сили у фізіологічному сенсі, затрати людської енергії в процесі виробництва утворюють абстрактну сторону праці. Абстрактна праця утворює вартість товару. Абстрактна праця виступає як праця суспільна. Вартість усіх товарів визначається кількістю абстрактної суспільно необхідної праці, затраченої на його виробництво.

Праця, яка створює товар, одночасно і абстрактна, і конкретна.

Приватною праця є тому, що товаровиробник даного товару працює на невідомий ринок, він відокремлений від інших товаровиробників, він діє на власний розсуд і ризик.

З іншого боку, в умовах суспільного поділу праці товар виробляється не для себе, а для обміну, для споживання іншими особами. Це й означає, що праця товаровиробника має суспільний характер.

Вартість створюється в процесі виробництва, а виявляє себе тільки у сфері обміну, на ринку. Тільки через ринок, через порівняння продуктів праці визначається те спільне, що втілено в різних продуктах праці. Можна створити продукт і не створити вартість. Якщо створений продукт не продано, то працю витрачено, але вартість не реалізовано. Якщо обмін відбувся, приватна праця виробника отримала суспільне визнання. Протиріччя між абстрактною та конкретною, приватною та суспільною працею знімається (або не знімається ) на ринку.