Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Operats_menedzhment.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

2.6 Проектування продукту.

Стратегія процесу пов'язана із стадією життєвого циклу, в якій знаходиться портфель продуктів організації, і типом організації ( організація новатор чи імітатор).

Життєвий цикл товару в термін від виходу на ринок до зрілості.

Зрілість

Спад

Зростання

Впровадження

час (t)

На ранніх стадіях – невелика кількість виробів (дизайн, характеристики мінливі). Від потрібна значна гнучкість. На стадіях пізнього зростання – продукти і його ринок відносно стабільні і увага зосереджена на ринкову частку. Від операцій потрібна висока якість, низькі витрати. На цій стадії потрібні інвестиції в поліпшення методів роботи.

Організація – новатори – виводять товар з ринку до початкового спаду.

Організація – імітатори – можуть не виходити на ринок до спаду.

Ведуть цінову конкуренцію.

Інвестиції і робоча сила

Головне - це готовність організації до введення засобів (автоматизація, додаткова робоча сила). Чітка корпоративна політика відносно автоматизації і праці робітників – спрощує роботу операційного менеджменту.

Ринкові чинники.

Чинники потрібні щоб задовольнити потреби ринку. Потреби ринку повинні бути чітко визначені. Ринок розбитий на становлячі елементи.

2.7 Сервіс і його значення в операційній стратегії

Не можна сферу виробництва і сферу послуг розглядати як різні або як єдино можливі альтернативи. Їх множину (транспорт, торгівля як окремі види діяльності) і цю множину зручніше розглядати як тетраэдр– організація може прагнути застосування одного з безлічі можливих комбінацій з будь-яких двох або більше елементів. Організація повинна розуміти позицію ринку, організувати свою операційну функцію (ОF) так, щоб забезпечити необхідний баланс(багато уваги сервису–не ефективно, мало – втрата покупця).

Баланс досягається не тим, що вважає потрібним постачальник і не тим що міркує покупець щодо своїх бажань, а тим що покупець хоче насправді. Це врахувати складно(те, що покупцю не подобається продавець неминуче відобразиться на збуті).

виробництво

OF – повинна підтримувати баланс між всіма четирма елементами тетраедра, а контроль за якістю повинен віддзеркалювати цей баланс

транспорт

сервіс

постачальник

2.7.1 Чинник різноманітності

Є ринки з одним продуктом (комунальні послуги). Недолік потреби або обмеженість у виборі відчувається помітно (наприклад, напруга тільки 220 W). Слід пропонувати різноманітність. Ринки міняються  разом з зміною попозицій. Можлива інша крайність  коли все на замовлення. На ринку індивідуальних замовлень не можна створити запаси, обмежені способи стандартизації процесів, заводів, матеріалів. Краще обирати середнє.

Об"єм  зворотна сторона різноманітності. Ринок з малою різноманітністю характеризується великим об'ємом. Немає потреби використовувати різні матеріали, специфікації або процеси.

Якість

Висока якість потрібна не всім ринкам. Якість повинна бути адекватною. Зайва якість – збільшить витрати без переваги в конкуренції. Якість розробки продукту повинна відповідати потребам ринку, якість виробництва або надання послуг повинна бути такою, щоб задовольнити стандартам якості розробки.

Ціна

Ціна має відношення до операцій як має відношення і до витрат. Ринок з великою ціновою конкуренцією буде чинити тиск на операції – потрібно мінімізувати витрати і максимізувати ефективність. Це може бути у збиток якості і гнучкості. Ринок із низькою ціновою конкуренцією  дозволяє сконцентрувати операції на інших елементах: якість, асортимент, швидкість реакції.

Доступність має дві складові: швидкість надання послуги покупцю і надійність доставки.

На ринках швидкого реагування обслуговування замовлень здійснюється із запасів готової продукції. Роздрібна торгівля – зразок ринку, що вимагає негайного реагування. Надійність тут не так важлива.

Операційні (медицина)- потреба у крові – надійність важлива. Торгівля меблями: важлива гнучкість в постачанні. Важке машинобудування – тривалі терміни реалізації звичайне явище - надійність важлива.

Кваліфікаційні критерії і критерії отримання замовлення.

Якщо організація не зможе правильно визначити кваліфікаційні критерії і задовольнити їх – провал. Критерії отримання замовлення прагнуть стати кваліфікаційними і як тільки це відбувається, з'являються нові основи для конкуренції. Джерело оцінки (порівняння) – ринок або інші організації.

В умовах штучної конкуренції (при державному регулюванні) кваліфікаційні критерії можуть бути нав'язані прямо або опосередковано (охорона здоров'я, комунальні послуги). Тут немає проміжної стадії у вигляді отримання замовлення. Висновок: потрібна пильність.

Отримання замовлення

Пізній етап

Кваліфікація

Раній етап

Оцінка за критерієм

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]