Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Operats_menedzhment.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

8.4. Страховий запас

Дефіцит трапляється через затримку поставки або зростання споживання.

Якщо споживання і поповнення запасів передбачено, то дефіциту немає. Треба лише вчасно замовляти чергову партію

час

На практиці такого не трапляється. Звичайний дефіцит 50%. Щоб зменшити ризик дефіциту, використовують страховий запас. Страховий запас поглинає коливання в попиті і термінах поставки.

Під терміном постачання розуміють – час між виникненням потреби в поповненні запасу і моменту, коли матеріали з нової партії можна запустити у виробництво. Включає затримки у виявленні потреби, час на оформлення, час доставки або виробництва, час перевірки товарів, що надходять і час контролю.

Запас де були б враховані всі випадковості визначити не реально. Тому визначимо рівень сервісу як вірогідність, того що необхідний для задоволення попиту запас, виявиться в наявності (див. вірогідність).

Рівень сервісу є балансом між витратами що не піддаються точній оцінці і додатковими витратам на зберігання страхового запасу. Визначається шляхом переговорів і дискусій.

Для точного визначення страхового запасу необхідно знати розподіл попиту і часу поставок. Якщо обидві величини підлеглі нормальному розподілу, то страховий запас дорівнюватиме : , де L – середній час поставки; D – страховий попит; - дисперсія тимчасової поставки; D2 – дисперсія попиту; z - середнє квадратичне відхилення. Величина z = 1,6 дає рівень сервісу 95%, z = 2,3 –99%.

З формули страхового запасу витікає – при зменшенні величини дисперсії часу поставки, зменшується і страховий запас

Величина часу поставки не підкоряється закону нормального розподілу. Брати інші види розподілу.

.

8.5. Системи управління запасами

При змінному попиті і тривалості поставки можна:

1. Замовляти фіксовану кількість товарів через різні проміжки часу.

2. Різна кількість товарів через рівні проміжки часу. Одночасної постійності добитися неможливо.

Переваги 1-й системи в більш низькому рівні запасів, згладить несподівано велике коливання попиту.

Переваги 2 -ї системи у простоті управління.

Замовлення можна спланувати у режимі зручному для організації (всі замовлення обслуговуються одночасно, об'єднуються такі, що до одного постачальника).

8.5.1. Системи з фіксованою кількістю. В основі – оптимальний розмір замовлення. Системи видають команду на чергове замовлення в мить, коли величина запасу впаде нижче певного рівня – точки повторення замовлення. Розмір визначається спеціальними методами (формула Вільсона).

час

х х х х х

х – момент замовлення;

- час поставки;

час затримки.

max баханий запас

пороговий рівень

гарантований

Рівень повторення замовлення є: середній попит за середній час плюс величина страхового запасу. (страховий запас дорівнює 0,5 потреби за середній час поставки). На практиці РПЗ = 1,5 ДL.

Приклад: Маємо 2 корзини, в кожній ідентичні матеріали, коли одна спуштошується, робиться замовлення у розмірі місткості корзини. Замовлення поміщається в порожню корзину до того як спустіє 2-а. Коли спустіє 2-а – все повторюється. При нормальному обороті запасів і умові, що матеріали беруться з однієї корзини – система працює добре.

Якщо така схема неприйнятна – ведеться облік і відображуються всі надходження, витрати і баланс. Використовується ПЕВМ.

З додаванням модуля прогнозування попиту, який буде видавати свіжі дані для розрахунку рівня повторення замовлення, система управління замовленнями стає адаптованою.

8.5.2. Системи з фіксованим часом. Замовлення роблять у строго певні моменти часу через рівні інтервали (тиждень, місяць). Схема найпростіша, оскільки не вимагає адміністрування:

  1. Оцінюється потреба на майбутній рік, матеріал замовляється і доставляється. Використовують дрібні підприємства .

  2. В

    сі інші засновані на розрахунку max рівня запасів. Це системи циклічних замовлень. Поточний рівень віднімається з максимального і різницю замовляють. Частота замовлення розраховується з величини оптимального розміру замовлення.

max запас -  середнього попиту за один цикл + страховий запас. Враховувти, що підвищення попиту завжди може викликати дефіцит

час

гарантований запас

х х х х

Час в перебігу якого можливий дефіцит – L (час поставки) + Т (час циклу) і формула розрахунку max рівня запасу (МРЗ) буде: . Збільшення страхового запасу – платня за зручності, які дає система. Недолік: реакція системи на зміну попиту. Середній розмір запасу незалежно від потреби – незмінний. І хоча зростання попиту підвищує ризик дефіциту, залишається як мінімум одне невиконане замовлення (див. ризикологію). Зростання потреби в матеріалах може привести до виснаження запасу до того, як настане час замовлення. Зниження попиту веде до збільшення запасу.

Ці проблеми можна вирішити, якщо ввести стандартний рівень повторення замовлення і рівень, до якого замовляти не можна. Ця складність підвищує вірогідність помилок, знижує зручність управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]