Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Operats_menedzhment.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Лекція 3 проектування продукту

Продукт користується попитом, якщо розроблений відповідно до потреб ринку і навпаки.

Пошук споживача – першорядна задача (відділ проектування і маркетингу). Виробничі менеджери (їх задача виготовити – дешево і по представлених сертифікатах) забезпечують проектування виробництва.

Примітка. Значно легше і дешевше спроектувати новий продукт, який буде простий у виготовленні, чим намагатися змінити існуючий проект, щоб він відповідав виробничим обмеженням на більш пізніх етапах технологічного процесу.

Випадки, коли продукт проектується під абсолютно нове виробництво -рідкісні (в умовах налагоджених процесів). Частіше щось міняється в існуючому або розробляються вироби, які будуть випускати паралельно. Тут слід враховувати всі обмеження, можливості підприємства, робочої сили і менеджменту.

    1. Проектування продукту. Роль проектування.

Основні підходи (погляди) на процес проектування і сам проект:

а) Процес розробки закінчується, коли отриманий проект такий, що задовольняє потреби ринку, а в подальшому – це проблеми виробництва (недалекоглядний підхід). Приклад з сфери виробництва ПЕВМ.

б) Підхід, що враховує запити і можливості виробничих підрозділів і розглядає проект як процес не припиняється до початку успішних продажів.

Необхідно передбачити всі етапи життєвого циклу товару, включаючи утилізацію відходів, врахувати енергетичні витрати, вплив на навколишнє середовище. Процес проектування повинен слідувати з ітераціями у наступної послідовності:

1. Потреба ринку;

2. Специфікація;

3. Концептуальний (ескізний) проект;

4. Робочий проект;

5. Виробництво;

  1. Продаж.

старт

Исслед. 2 3 4 5

рынка

Змінення відсотка браку серед ідей щодо нових продуктів і витрат

Поетом.

Помітне різке зростання витрат на стадії виробництва (споживання ресурсів). Тому значення ранніх стадій розробки велике (тут важливо уникнути прорахунків).

3.1.1. Облік потреби ринку.

1. Упевнитися, що попит на продукт існує.

2. Які характеристики виробу потрібні. Знайти незадоволені потреби.

3. Вивчити попит і продовжувати це робити регулярно.

Технологічний поштовх приводить до появи нових продуктів, коли потреби не визначені. Тут слід спиратись на технічну здатність створити новий продукт.

Приклад: Технології мінімізації – поява годинника з калькулятором. Пральні порошки, що знімають запахи. Можливо створення продукту «зсередини» (при модернізації устаткування може з'явитися можливість відновити проект, технології. Тут новий продукт не виникає, але поліпшить конкурентоспроможність).

3.1.2. Специфікація.

.При складанні технічних норм на проектування необхідна ув'язка потреби ринку з організацією і технологічними можливостями. В специфікації указується: особливості продукту, периферійні аспекти (естетика, ціна, термін служби). Окремо указуються характеристики, напрямку, що пов'язані з можливостями організації (об'їм, якість, надійність). На цій стадії підключаються виробничі підрозділи, щоб визначити в якій крапці повинні зійтися передбачувані характеристики і необхідна потужність. Якщо потрібна нова техніка і технологія – Ваші дії слід спланувати наперед

3.1.3. Концепція.

Найбільш творчий етап. Ціль – виробити ряд можливих підходів до здійснення відображених в специфікації вимог. Процес створення концепції повинен проходити спокійно, без критики. Оцінки по закінченню. Краща концепція – перехід на стадію робочого проекту (складаються креслення, переліки деталей, що комплектують, технічні умови на проведення випробувань).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]