Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Operats_menedzhment.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

VIII. Управління запасами

Управління запасами – визначає вид виробничої діяльності. Послуги берегти не можна, але можна створити запаси товарів, які використовуються і супроводяться послугами. Запаси грають центральну роль в раціонально ефективній діяльності підприємств. Їх висока вартість тільки підвищує значення планування і контролю за їх станом.

8.1. Типи запасів

8.1.1. Запаси сировини і матеріалів – це все закуповувані товари, що стають частиною продукції. Запаси сировини і матеріалів створюються із наступних причин:

1. Ненадійність поставок;

2. Вигідніше закуповувати про запас, чим жити упроголодь;

3. При прийманні потрібна тривала перевірка;

4. Безпека.(турбота, коли кінчаються).

Ціль – утворення буфера між послідовними поставками матеріалів, сировини, комплектуючих і виключення необхідності безперервних поставчань.

8.1.2. Запаси готової продукції. Товар, що знаходиться в стані запасу може бути відправлений до будь-якого часу покупцю. Причина такого запасу – роз'єднати виробництво і попит, так щоб обслуговувати непередбачуваний або непостійний ринок можна було без зайвої зміни об'єму виробничих потужностей. Включає:

1. Ефективність витрат. (Буває вигідним випустити велику партію при невеликому попиті).

2. Помилка. Продукти виробництва, товари, виконані по невірних специфікаціях або виконані по відмінених замовленнях, вимушено потрапляють в запаси готової продукції.

8.1.3. Запаси напівфабрикатів. Завжди існує незавершене виробництво. На виробничих стадіях з'являються напівфабрикати – продукти, обробка яких вже почалася, але ще не завершена в об'ємі циклу виробництва. Частина яка вище за цей мінімум потрапляє в запас.

1. Затримка в роботі, викликана збоями в графіку.

2. Створення проміжних запасом у вигляді буфера за наявності «вузьких місць» або для прискорення випуску виробів у разі підвищення попиту (заморожування готових блюд).

8.1.4. Запаси витратних матеріалів. Матеріали, що використовуються в ході діяльності організації, але не входять до складу готової продукції. (Канцтовари, що чистять засоби, змащувальні і т.д.)

8.1.5. Запаси запчастин. Сприймаються як запаси готової продукції, особливо якщо пропонуються покупцям як сервісні послуги. Запчастини для устаткування можуть зберігатися або у постачальника, або у його агента (див. гл. 13).

8.1.6. Стратегічні запаси. Створюються через очікувані зміни в середовищі постачальника або в умовах політичній нестабільності в країні. Загальних рекомендацій щодо веденню цих запасів не існує. Ведення цих запасів зовні є компетенцією операційного менеджера.

8.2. Витрати на ведення запасів

Окрім вартості запасів, що зберігаються, є 3 джерела витрат, пов'язаних з веденням запасів:

1. Витрати на зберігання;

2. Витрати на придбання;

3. Витрати у зв'язку з відсутністю запасу.

Витрати на зберігання, включають наступні показники:

а) вартість капіталу, замороженого в запасах. Залежить від поточної ставки відсотка;

б) вартість зберігання включає займаний простір устаткуванням, праця, послуги. Виражається у % від вартості капіталу. Звичайно 5-10% в рік.

у) вартість втрат із запасу. Крадіжка («право винесення»), випадкові поломки, підвищення об'ємів використовування, перевищення терміну зберігання, моральний знос (устарівання). Рівень втрат залежить від природи товарів, що зберігаються і.

Витрати на зберігання у відсотках від вартості матеріалів, що зберігаються складають - 1530% в рік.

Витрати на придбання. Пряма вартість + витрати на наладку устаткування, складання документації. Закупівля товарів про запас пов'язана з адміністративними витратами на замовлення, процедуру приймання, обробка рахунків. Можуть включати і витрати на доставку. Все врахувати важко. Довгострокові контракти на поставку (система «точно – вчасно»), на рік і т.д. Ускладнюють облік витрат – поява 2-х рівнів витрат: витрати на укладення контракту і витрати на обробку документів на кожну партію. Для спрощення можна визначити середню величину витрат на доставку партії.

Витрати у зв'язку з відсутністю запасу. Система залежить від наявності запасів. Зупинка, перебудова (з бобів на томати) .

Втрата постійних клієнтів (ресторан) відразу або поступово (у міру зростання невдоволення). Втрачається прихильність споживача ( її фінансова вартість невідома.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]