Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Operats_menedzhment.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

3.1.4. Виробництво.

Із розширенням ринку, придбанням досвіду буде змінений і сам проект, методи виробництва.

На ранніх стадіях випуску нового продукту виробництво повинне бути більш гнучким.

Приклад. Збір електронного устаткування. При дрібномасштабній збірці застосовані стандартні компоненти. Із зростанням об'єму вигідніше інтегральні схеми (зменшується число компонентів, підвищується надійність, нова схема збірки, нижче споживання енергії, менші блоки живлення). Все це змінить корпус виробу.

3.1.5.Разноманітність і стандартизація

Ознаки рентабельності: менше деталей, техпроцесів, технологій. Наявність процесів, застосовних до всіх продуктів: а) підвищує завантаження потужностей і робочої сили; б) поліпшує навики працівників; в) з'являється потенціал для інвестицій в проектування.

Коли потрібна велика кількість технологічних процесів, завантаження виробництва буде низким, а часта зміна діяльності приведе до зниження продуктивності праці і погіршення виробничих навичок.

Вкладати гроші в підвищення ефективності процесів, що рідко використовуються, не має сенсу.

Менше число деталей, що використовуються, і матеріалів сприяє: скороченню запасів, зменшує кількість постачальників, менш часті поставки. Економія значна.

Приклад: Компанія "Х" витрачає 10 млн. грн в рік на зберігання з середнім запасом 3-х місячної потреби. В цьому випадку буде заморожено 2,5млн.грн. Витрати на зберігання складуть 600000 грн. в рік . Якби «Х» могла тримати в запасі 5000 одиниць , об'єми запасів скоротилися б на 30%.

3.1.6.Скорочення номенклатури

Ціль – зменшити число найменувань виробів, що зберігаються в запасі.

Відмова від тих, що рідко використовуються але важливих компонентів пов'язаний з ризиками, якщо не проводиться ретельний аналіз. Витрати на аналіз (дослідження). Питання відповідності ризику і витрат. Рішення задачі фірма доручає спеціальній групі (відділ проектування + виробництва + продажів + забезпечення якості + закупівель). Досягти узгодженості досить складно. Тому програми скорочення номенклатури вимагають часу і грошей.

Приклад: Шурупи. Існують мінімум 4 типи матеріалу – латунь, м'яка сталь, хромовані, оцинковані), 2 типи головки (плоскі, напівкруглі), 3 типи пазів. Для кожного розміру 24 комбінації. Починати з якнайменше ходового запасу – чи можна від нього відмовитися? Далі запаси класифікуються по ступеню користування ними (якщо 2 типи служать одній цілі-один прибрати). Тут враховуються інтереси покупців

Номенклатура виробів у виробництві, якщо її не контролювати має тенденцію збільшуватися. Витрати будуть меншими, якщо контроль із самого початку – політика стандартизація.

3.1.7. Стандартизація

Покликана забезпечити використовування у всіх можливих нових продуктах і модифікаціях старих, вже існуючих компонентів, матеріалів і процесів.

Починається стандартизація з проектуванням. Вона є важливим джерелом розширення номенклатури. Проектувальники повинні обгрунтувати застосування нового, що не зберігається в запасі, або техпроцес, який не застосовується. Список допущених до зберігання одиниць повинен бути доступний дизайнеру.

Часто від стандартизації отхрещуються, оскільки вона обмежує свободу. Найсерйозніша перешкода – технологічні застарівання.

Приклад: Компанія проводить електромеханічні апарати. Жорстка стандартизація не дозволила відгукнутися на потреби ринку, коли з'явилися електронні каси. Підсумок - банкрутство.

3.1.8. Якість і надійність

Якщо проектування продукту проведено неякісно високоякісний продукт провести не можна. Прямий зв'язок.

Особливість: якщо технологічні можливості не дозволяють якісне виробництво – єдиний спосіб перевірка і тестування.

Є 3 області, де проектування надає вагомий внесок в якість:

1. Побудова специфікацій, закупівля матеріалів і комплектуючих спільно. Забезпечення постачання і якість.

2. Специфікації на комплектуючі власного виробництва повинні враховувати можливості виробничих потужностей (немає значення в допуску 0,1, якщо устаткування 0,2) – міняти або специфікацію або техпроцесс.

3. На частоту помилок і % браку впливає число складальних деталей і кількість стадій (якщо вірогідність помилки – 0,1%, то при 10 –1%, при 100 - 9,5%).

а) проектувати виріб треба так, щоб він містив min деталій і стадій;

б) допущення повинні задовольняти вимоги до обладнання;

в) на придбані вироби (складові) – складається детальна специфікація, яка дозволяє знайти надійні джерела якісних виробів.

% 100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]