Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_Operats_menedzhment.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

3.2. Вартісній аналіз і інжиніринг

Вартісній аналіз (СА) – пошук можливостей скорочення витрат на виготовлення існуючого товару або послуги при яких не знижується цінність продукту.

Вартісній інжиніринг (СІ) – той же принцип, але застосований на етапах проектування нового продукту.

Вартісній аналіз починають і проводять в такій послідовності:

а) визначення функції продукту;

б) аналіз дизайну і пристрої продукту (усунення елементів, які не потрібні);

в) пов'язати функції з ціною. При СА визначаються дві складові: мінова вартість рівна корисній вартості + вартість пошани (МС = ПС + СУ). МС – показує скільки ринок готовий заплатити за продукт. ПС – показник цінності основної функції продукту для споживачів. СУ – представляє спробу оцінити цінність інших атрибутів продукту не відносяться напряму до його корисності (для поїздки на роботу достатньо автомобіля вартістю 5000 грн, купують і їздять стоимостю-15000. Тут СУ=10000 грн.).

3.2.1. Етапи вартісного аналізу (са)

1. Вибір продукту. Критерії вибору:

  • здатні принести найбільшу вигоду;

  • складні, які можна спростити;

  • користуються найбільшим попитом у виробництві ( скорочення дає істотну економію);

  • застарілі, де можливо поліпшення за рахунок нової технології.

2. Обчислити витрати. Граничні витрати і їх скорочення

3. Скласти список всіх компонентів (деталей).

4. Скласти список всіх функцій. Мозкова атака. Ціль – визначити функції потрібні споживачу, а не виробнику.

5. Оцінити поточний і майбутній попит.

6. Визначити головну функцію: викреслювати з (4) всі другорядні поки не залишається одна – головна.

7. Перерахувати інші способи виконання головної функції. Мозковий штурм.

8. Розрахунок витрат альтернативних варіантів. Після закінчення мозкового штурму.

9. Виділити 3 найбільш дешеві альтернативи. Аналіз здійсненності показників роботи і витрат.

10. Вибрати найкращий варіант. Продовжити розробку.

11. Визначити додаткові функції, які слід включити. Можна підключити функцію з (4) і не ввійшли в (10). Складання докладного проекту.

12. Переконатися, що новий продукт прийнятий. Вартісній аналіз як метод скорочення витрат (інертність і існуючі капіталовкладення можуть перешкоджати упровадженню нового або зміні). Необхідна детальна калькуляція собівартості, зниження витрат, планів упровадження, моделей, прототипів (дзеркала в машині – прикручувалися, зараз клеяться).

Резюме: Основна увага розробкам, що впливають на виробництво. Застава надійності – простота. Стандартизація і контроль різноманітності для спрощення закупівель, зберігання запасів, затримки розвитку. Вплив числа компонентів, стадій технологічного процесу.

Багато які прийоми застосовні і до розробки послуг, але є і особливості.

Лекція 4 розробка послуг Розробка послуг

Немає чистих послуг. Вони пов'язані з виконанням певних операцій. Сфера послуг ставить ряд проблем: дуже складно виділити і вирішити істотні і неістотні. До особливостей віднесемо:

- наявність покупця. Менеджер в цій сфері – особливо має функціональну специфіку.

Характеристика послуг.

Виробнича діяльність – перетворюється на матеріальний продукт. Покупець у виробництві не бере участь (готову продукцію бережуть, послуги немає).

Послуга – відрізняється від звичайного товару. Це діяльність вигоди або задоволення, які подаються окремо або разом з продажем товару.

«Основне значення мають послуги, що надаються товарами, а не товари, самі по собі. Товари потрібні тому, що можуть виконати послуги – обчислювані в даний момент часу дії» (Моріс, 1941).

Сервіс – критерій отримання замовлення в тих галузях де конкуренція за ціною, якості, надійності неможлива (високотехнічне устаткування застосовно для всіх компонентів).

1. Участь покупця.

Учасник процесу вироблення і надання послуги. Транспорт – спілкується з персоналом, супермаркет – є частиною робочої сили (перенести товар від стенду до клітки). Ураховувати здібності і потреби клієнтів. Уникати появи незадоволеного клієнта. Витрати на залучення нового клієнта більш (в 5 разів) витрат на утримання. Важливим є не дійсний стан речей, а сприйняття їх покупцем (перукарня, ресторан, лікарня – особисті взаємостосунки).

Основні відмінності пов'язані з присутністю (участю) покупця:

1. якість послуги неможливо перевірити наперед (виробництво і споживання відбуваються одночасно);

2. покупець може бути непідготовлений і непередбачуваний;

3. послуги не можна берегти (проводить і споживати одноразово) Якщо послуга не працює – вона втрачена . Якщо у здатного, що служить, обслуговувати 20 чел/час в період 10-11 година не буде жодного, то з 11-12 він не обслужив вже 40 чіл. «Виробнича потужність» послуги щось непостійна.

  1. попит на послуги мінливий. Попит характеризується крупними, складними, швидкими коливаннями ( сезонний характер).

Приклад: – в перебігу дня кілька разів. Всі ці коливання передбачені – електрика, телевізор. Запаси створити неможливо. Задача уникнути неефективного простою потужностей і в не піковий час.

5. Невідчутність послуги породжує проблеми:

а). Важко скласти специфікацію, угоду про точну природу послуги. «Правильність» послуги розуміється по різному (одні хочут щоб продавець підходив, інші – «нав'язлива»).

би. Досягти повного розуміння потреб клієнта важливо, але дуже складно.

у. В зворотному зв'язку клієнти схильні виділяти матеріальні елементи операції. Це заважає підприємству про якість послуги.

р. Оцінити сервісну діяльність складно. Зміряти час очікування клієнта просто. Складно переконатися в том, що цей показник і справді грає важливу роль. Існує тенденція оцінювати те, що можна оцінити, а не то що дійсно значущо. Ці проблеми визначають наявність 2-х складнощів при розробці послуги: Ефективність і якість.

5.1. Ефективність. Критичний момент діяльності – оптимізація завантаження потужностей і витрати. Проектування діяльності по наданню послуги і розробка самої послуги – неотделимы. Коливання попиту, використовування запасів роблять задачу розробки ефективності послуги дуже складної.

5.2. Якість послуги. Оцінити складно. Немає специфікації. Сприйняття послуги постачальником і споживачів можуть відрізнятися. Додаткову складність забезпечують – схильність клієнтів критикувати тільки матеріальні елементи, оскільки покупець – частина процесу, традиційні методи контролю неприйнятні. Не можна гарантувати якість послуги до межі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]