Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать

18 Зміст системи фінансових наукових знань та інструментарій фінансової науки

Зміст системи наукових фінансових знань складають теорії, фінансова наука, фінансова думка, вчення, доктрини, концепції, судження, проблеми, гіпотези, наукові факти, наук. результати…Під фін. теорією розуміється об’єднаний єдиною вн. пізнавальною логікою, взаємопов’язаний у його частинах, закінчений на певний момент комплекс пояснень фактів і осмислень фін. дійсності. Фін. думка – інтелектуальний процес у будь-якій стадії пізнання фін. явищ та з будь-яким результатом - від гіпотези до достовірного знання. Під вченням про фінанси розуміють сукупність теоретичних положень щодо фінансів, систему поглядів мислення на фінанси. Наукові закони – вн. суттєві зв’язки фін. ідей, явищ, що зумовлюють їхній закономірний розвиток. Закони характеризуються загальністю, необхідністю і повторювальністю. Наукова парадигма становить теоретико-методологічну основу фін. науки і наук. досліджень Поняття та категорії, якими оперує фін. наука, є логічним вираженням знань про її об’єкт, предмет і мету. До категорій фін. науки належать бюджет, фін. підприємств, податки, держ кредит, прибуток, основні фонди, оборотні кошти… Фін. теорію розглядають як сукупність узагальнюючих положень, що утворюють фін. науку або її розділ, їй властиві пояснювальна, передбачу вальна, синтезуюча, методологічна та практична функції. Методологія фін. науки – це система наукових принципів, на основі яких базується фін. дослідження, здійснюється вибір мети, змісту…

19. Сутність та структура фінансової системи.

Всі фінансові відносини надзвичайно різноманітні, але їх можна поділити за певними ознаками. Такий розділ знаходить відображення у побудові фінансової системи.

Фінансова система – це сукупність окремих сфер та ланок фінансових відносин, які пов’язані між собою, яким притаманні централізовані або децентралізовані фонди грошових коштів, є відповідний апарат управління та правове забезпечення.

Сфера – це узугульнена за певною ознакою сукупність фінансових відносин.

Ланка – показує обособлену частину фінансових відносин, має відповідне призначення і спецефічні ознаки.

Основні принципи побудови фінансової системи:

-принцип єдності-обумовлюжться єдиною економічною і політичною основою суспільства, єдиною фінансовою політикою, що реалізується в життя через фінансову систему

-принцип функціонального призначення-виражається в тому, що за рахунок функціонування кожної ланки фінансової системи вирішуються свої специфічні завдання, існуюьб відповідні грошові фонди, а також апарат управлінняю

Структура фінансової системи:

Державні фінанси – це система грошових ресурсів, які зосереджені в руках держави і призначені для виконання притаманних державі економ., соц, і політ. функцій, та сукупність форм та методів, за допомогою якихці фонди формуються.

  • Державний бюджет – це план формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, що здійснюються органами державної влади на різних рівнях.

  • Місцеві бюджети – до них відносяться бюджет АР Крим, обласні та районні бюджети, бюджети районів у містахта бюджети місцевого самоврядування.

  • Державні цільові фонди – це сукупність фондів грошових коштів, які знаходяться у розпорядженні центральних і місцевих органів влади і використовуються на певні цілі, що мають першорядне значення для країни.

  • Державний кредит – це сукупність кредитних відносин, в яких позичальником виступає держава, а кредиторами – юридичні або фізичні особи.

Фінанси підприємств, установ і організацій – це грошові ресурси, що забезпечують процес виробництва та відтворення в межах данного виробництва, а також сукупність форм і методів їх витрачання.

  • Фінанси підприємств виробничої сфери

  • Фінанси установ і організацій невиробничої сфери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]