Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать
  1. Предмет та сутність фінансів

Причини виникнення фінансів

  1. Виникнення грошей

  2. Розвиток товарно-грошових відносин

  3. Дія закону вартості

  4. Три великих розподіли праці

  5. Розподіл суспільства на класи

Фінансам притаманні відповідні об’єкти та суб’єкти

Об’єкти :ВВП (ВНП),Національний дохід (національне багатство)

Суб’єкти:Держава,Юридичні особи,Фізичні особи

Фінанси – це сукупність економічних відносин, що пов’язані з формуванням розподілу і використання фондів грошових коштів у процесі розподілу та перерозподілу ВВП і національного доходу.

За допомогою фінансів держава:

  1. Здійснює регулювання макро- і мікроекономічних процесів;

  2. Визначає найважливіші народногосподарські пропорції розвитку держави;

  3. Контролює формування фондів грошових коштів та ефективність їх використання;

  4. Організовує перерозподіл грошових доходів між сферами матеріального та нематеріального не виробництва між окремими галузями народного господарства, ек. регіонами та верствами населення

Фінанси є однією з найважливіших економічних категорій, яка відображає економічні відносини в процесі створення та використання грошових фондів.

Умовою функціонування фінансів є наявність грошей, а причиною появи фінансів служить потреба суб'єктів господарювання і держави в ресурсах, що забезпечують їх діяльність.

Фінанси суттєво відрізняються від інших економічних категорій своїм призначенням, характером виникнення, становлення і розвитку.

Фінанси - невід'ємна частина грошових відносин, тому їх роль та значення залежать від того, яке місце грошові відносини займають в економічних відносинах. Проте не будь-які грошові відносини виражають фінансові. Фінанси відрізняються від грошей як за змістом, так і за функціями, які виконуються.

Якщо гроші - це особливий товар, в якому виражається вартість усіх інших товарів, то фінанси — це певні економічні відносини, що здійснюються за допомогою грошей. Фінанси виступають як економічний інструмент розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту та національного доходу, як знаряддя контролю за утворенням та використанням фондів грошових коштів. Головне їх призначення в тому, щоб шляхом утворення грошових фондів забезпечити не тільки потреби держави та підприємств у грошових коштах, але й контроль за використанням фінансових ресурсів.

Фінанси - історична категорія. Вони з'явилися одночасно з виникненням держави та її інститутів, а також у зв'язку з розвитком товарно-грошових відносин.

  1. Функції фінансів

Функції фінансів – це вияв суті фінансів, специфічні засоби вираження притаманних фінансам властивостей та реалізації їх суспільного призначення, як економічної категорії:

  1. Розподільча. Об’єктом дії є вартість ВВП та частини нац. багатства у грошовій формі. Суб’єктами дії функції є юридичні та фізичні особи, які беруть участь у відтворювальному процесі і у розпорядженні яких формується фонди грошових коштів. Розподільча ф-я охоплює: розподіл нац. доходу, перерозподіл нац. доходу. Перерозподіл нац. доходу пов'язаний з: міжгалузевим та між територіальним перерозподілом коштів в інтересах найбільш ефективного та раціонального використання доходів і накопичень юр. І фіз. осіб; існуванням виробничих та невиробничих сфер з необхідністю перерозподілу доходів між різними соц. сферами населення.

  2. Регулююча ф-я пов’язана з втручанням держави через фінанси у процесі відтворення: (податок, держ.видатки, держ.кредит).

  3. Контрольна функція виявляється контролі за розподілом. ВВП за відповідними фондами і витрачаннями коштів цих фондів за їх цільовим призначенням.(система відповідних органів, які здійснюють цей фінансовий контроль)

  4. –митна служба

-аудиторські служби.

Функція ефективності припускає встановлення державою таких податків та пільг, які регулюють Ірошовий обіг і систему кредитування, сприяє пожвавленню ділової активності, раціональному використанню ресурсів.

Функція стабільності - спрямованість фінансової і кредитної політики на уникнення надмірних спадів та "перегрівів" в економіці.

Функція формування та використання грошових фондів пов'язана із матеріальним змістом фінансових відносин, які мають грошове вираження, з процесами мобілізації коштів до грошових фондів різних рівнів та використання цих коштів на задоволення суспільних потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]