Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ СЕРТИФІКАЦІЯ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
143.36 Кб
Скачать
  1. Державна система сертифікації України

Сертифікацію визначають як дію, яка підтверджує за допомогою знаку або сертифіката відповідність вимогам, визначеним стандартом або технічними умовами. За допомогою сертифікації 3-тя сторона дає письмову гарантію, що продукція, процес або послуга відповідає заданим вимогам. Третьою стороною називають сторону, яка не залежить від постачальника (1-а сторона) і покупця (2-га сторона). Система сертифікації – це система з власними правилами виконання процедури сертифікації та управління нею, вона забезпечує і гарантує достовірність сертифіката в найширшому розумінні цього слова, який охоплює всі аспекти виробництва, контролю і забезпечення якості продукції.

Мета, принципи та правила побудови і функціонування системи сертифікації, її структура, функції та порядок виконання цих функцій регламентовані НД міжнародних організацій із стандартизації та сертифікації, насамперед документами ISO, IEC, ILAC, Європейської співдружності, а також ДСТУ. Одним з нагальних завдань становлення економіки України є створення ефективної державної системи сертифікації, що відповідає сучасним вимогам і визначається міжнародними організаціями. В Україні створена та розвивається державна Система сертифікації продукції (УкрСЕПРО), принципи та правила побудови якої узгоджені з міжнародними, а діяльність регламентована національними керівними НД.

С-ми сертифікації можуть діяти на національному, регіональному чи міжнародному рівнях. Розрізняють також державні (урядові) і недержавні (неурядові) системи сертифікації.

Більше поширена національна сертифікація, при якій підприємства визначеної галузі промисловості випускають продукцію відповідно до вимог тих або інших національних і міжнародних стандартів. С-ма національної сертифікації передбачає, як правило, встановлення на державному рівні органів, які здійснюють нагляд за якістю продукції, що випускається, а також участь в системі дослідницьких лабораторій і лабораторій метрологічного забезпечення.

С-ма сертифікації УкрСЕПРО – державна система сертифікації продукції в Україні, призначена для проведення обов’язкової та добровільної сертифікації продукції, процесів, послуг. Згідно з декретом Кабінету Міністрів України №46-93 від 10.05.93р. „про стандартизацію та сертифікацію” – обов’язкова сертифікація ппроводиться винятково в мережах державної системи сертифікації. С-ма є відкритою для вступу до неї органів з сертифікації та випробувальних лабораторій інших держав і до вступу до неї будь-яких підприємств та організацій.

Організаційну структуру системи утворюють: Національний орган із сертифікації – Держстандарт України; органи із сертифікації продукції; органи із сертифікації систем якості; випробувальні лабораторії (центри); аудитори; науково-методичний та інформаційний центр; територіальні центри с.с.і.м. Держстандарту України; Український навчально-науковий центр з стандартизації, метрології та якості продукції.

Державна система сертифікації УкрСЕПРО здійснює такі види діяльності: сертифікація продукції, процесів і послуг; сертифікація систем якості; атестація виробництва; акредитація випробувальних центрів; акредитація органів з сертифікації продукції; акредитація органів з сертифікації систем якості; атестація експертів-аудиторів.

Структура, принципи та правила побудови і функціонування системи регламентовані верівними НД с-ми сертифікації УкрСЕПРО, а також законодавчими актами, що стосуються сертифікації.

У системі УкрСЕПРО введені національні знаки відповідності, які свідчать, що маркована продукція відповідає конкретному стандарту чи іншому НД. У системі ведеться реєстрація і облік акредитованих органів з сертифікації і випрбувальних центрів, атестованих аудиторів, результати сертифікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]