Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ СЕРТИФІКАЦІЯ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
143.36 Кб
Скачать

3. Основні положення державної системи сертифікації УкрСепро

Система сертифікації УкрСЕПРО – державна система сертифікації продукції в Україні, призначена для проведення обов’язкової та добровільної сертифікації продукції, процесів, послуг. Згідно з декретом Кабінету Міністрів України №46-93 від 10.05.93р. „про стандартизацію та сертифікацію” – обов’язкова сертифікація ппроводиться винятково в мережах державної системи сертифікації. Система створена у відповідності до міжнародних нормативних документів ISO, IEC. Система є відкритою для вступу до неї органів з сертифікації та випробувальних лабораторій інших держав і до вступу до неї будь-яких підприємств та організацій.

Система встановлює основні принципи, структуру і правила Укр.держ.с-ми сертифікації продукції, процесів і послуг. Передбачає, що сертифікація на відповідність обов’язковим вимогам нормативних документів,що передбачені чинним законодавством України, проводиться виключно в ній.

Організаційну структуру системи утворюють: Національний орган із сертифікації – Держстандарт України; органи із сертифікаціїпродукції; органи із сертифікації систем якості; випробувальні лабораторії (центри); аудитори; науково-методичний та інформаційний центр; територіальні центри с.с.і.м. Держстандарту України; Український навчально-науковий центр з стандартизації, метрології та якості прод.

Державна система сертифікації УкрСЕПРО здійснює такі види діяльності: сертифікація продукції, процесів і послуг; сертифікація систем якості; атестація виробництва; акредитація випробувальних центрів; акредитація органів з сертифікації продукції; акредитація органів з сертифікації систем якості; атестація експертів-аудиторів.

Структура, принципи та правила побудови і функціонування с-ми регламентовані верівними нормативними документами с-ми сертифікації УкрСЕПРО, а також законодавчими актами, що стосуються сертифікації.

4. Організаційна структура системи сертифікації УкрСепро

1. Національний орган із сертифікації Держстандарт України (як єдиний національний орган зі стандартизації, метрології та сертифікації здійснює державну політику у сфері стандартизації, метрології, акредитації органів та іспитових лабораторій):

  • Науково-технічна комісія(консультативно-дорадчий орган, що створюється з метою колегіального розгляду концептуальних питань забезпечення функціонування та розвитку державної метрології, стандарт-ї та сертиф-ї)

  • Науково-методичний та інформаційний центр (Український науково-дослідний інститут з стандартизації,сертифікації та інформатики Держстандарту України) - орган державної служби стандартизації і сертифікації в Україні, який входить до системи Державниого комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт України).

  • Територіальні центри стандартизації,метрології та сертифікації (на них покладено контроль за впровадженням і додержанням стандартів і технічних умов.)

  • Штат експертів-аудиторів (атестовані в Системі та занесені до Реєстру Системи, за дорученням Національного органу з сертифікації або органу з сертифікації, виконують роботи, що пов'язані з сертифікацією продукції.)

2. Український навчально-науковий центр з стандартизації,метрології та сертифікації (підготовка та підвищення кваліфікації фахівців у сфері стандартизації, сертифікації, метрології, управління якістю та екологічного управління, захисту прав споживачів;)

3. Випробувальни лабораторії ( центри ) - акредитуються Держстандартом України (органом з акредитації) і виконують такі основні функції: проводять випробування продукції, що сертифікується, відповідно до галузі акредитації та видають протоколи випробувань; беруть участь за пропозицією органу з сертифікації в проведенні технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції, та за дорученням Національного органу з сертифікації в проведенні інспекційного контролю, беруть участь за дорученням органу з сертифікації в атестації виробництва продукції, що сертифікується.

4. Органи з сертифікації,продукції (здійснює сертифікацію закріпленої за ним номенклатури продукції та несе відповідальність за дотримання правил Системи; розробляє організаційно-методичні документи з сертифікації закріпленої продукції; визначає схему та порядок проведення сертифікації закріпленої продукції; організує та проводить обстеження та атестацію виробництв;

здійснює технічний нагляд за сертифікованою продукцією та атестованим і виробництвом;

видає сертифікати відповідності на продукцію та атестати виробництв. Органи з сертифікації систем якості акредитуються Держстандартом України (органом з акредитації).)

5. Органи з сертифікації систем якості (виконує такі основні функції: розробляє організаційно-методичні документи з сертифікації систем якості; організує та проводить сертифікацію систем якості; організує та проводить за пропозицією органу з сертифікації продукції атестацію виробництв; здійснює технічний нагляд за сертифікованими системами якості та атестованими виробництвами; видає сертифікати на системи якості.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]