Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
76.98 Кб
Скачать

1. Класиф. Електропобут-х приладів згідно вимог безпеки.

З точки зору електричної безпеки найважливішою вимогою є захист від ураження електричним струмом. За класом захисту від ураження електричним струмом є – 0–захист від ураження електричним струмом забезпечується основною ізоляцією, тобто відсутні будь-які елементи, які необхідні для з’єднання доступних струмопровідних частин приладів, якщо такі є, із захисним проводом стаціонарної проводки. – мають як мінімум скрізь основну ізоляцію і затискачі для заземлення, але обладнані кабелем або шнуром живлення без проводу для заземлення і штепсельною вилкою без контакту для заземлення, яка е може бути ввімкнута у розетку з контактом для заземлення. Клас І – захист від ураження електричним струмом забезпечується як основною ізоляцією, так і додатковими заходами безпеки, за наявності яких доступні до дотику струмопровідні частини, які з’єднані із захисним проводом заземлення стаціонарної проводки, у випадку пошкодження основної ізоляції струмопровідних частин не можуть опинитись під небезпечною напругою живлення. Клас ІІ – захист від ураження струмом забезпечується як основною ізоляцією, так і додатковими засобами безпеки – подвійною або підсиленою ізоляцією. Прилади ІІІ класу – в них захист від ураження електричним стумом забезпечується живленням від безпечної наднизької напруги, такі прилади не мають окремих вузлів або електричних ланцюгів, які працюють від підвищеної напруги.

2. Вимоги до споживаної потужності та струму ел.приладів Значення споживаної потужності приладів і нагрівальних елементів, які можуть бути зняті, за умови номінальної напруги живлення і нормальної робочої температури не повинні відрізнятись від номінальної потужності більше, ніж зазначено це в ГОСТ, тобто не повинен перевищувати 10% номінального струму. Якщо на електронагрівальному приладі або знімному нагрівальному елементі вказано значення споживаної потужності у холодному стані, то фактичні значення не повинні відрізнятись від указаного більш як на 20%. Споживану потужність і струм вимірюють при номінальній напрузі за умови нормального відведення тепла і при нормальному навантаженні після того, як споживана потужність досягне встановленого значення.

3. Вимоги до приладів з нагрівальними елементами аумовах перенавантаження.Повинні витримувати навантаження, які можуть бути в період їх нормальної експлуатації. Перевіряють її шляхом випробувань приладів протягом 15 циклів, кожен з яких складається з робочого періоду, що відповідає умовам нормальної експлуатації і періоду охолодження, який повинен бути достатнім для охолодження приладів кімнатної температури. Під час випробувань не повинні спрацьовувати термовимикачі без само повернення, дістатися яких можна лише за допомогою спеціального інструмента.

4. Електрична безпека ізоляції та струму витоку приладів.Електрична безпека полягає в тому, що діелектричніматеріали, які застосовуються у приладах, повинні надійно ізолювати струмопровідні частини; струм витоку не повинен перевищувати встановленого значення, а конструкція приладів має передбачати захист від випадкового дотику до елементів, які перебувають під напругою. Якість ізоляції визначається її опором і напругою, які вона витримує без пошкоджень. Особливо важливі ці показники після проведення випробувань на вплив вологи. Безпека електроприладів зменшується завдяки струму витоку, який виникає між струмопровідними частинами й іншим матеріалами, що контактують з ними.

5. Стійкість зносу електроприладів.Це перевіряють шляхом визначення механічних або електричних пошкоджень, які можуть вплинути на працездатність і надійність приладів. Час, який потрібен для проведення випробувань, установлюється відповідно до типу електроприладів. Після цього прилади перевіряють на працездатність при нормальних значеннях навантаження і напруги, яка дорівнює 0,9 номінальної напруги протягом часу, який становить: для приладів, які мають загальну гадану тривалість роботи, меншу від 15 год на рік – 15 год; для інших приладів – 48 год. Прилади з тривалим режимом роботи повинні працювати безперервно або протягом відповідної кількості періодів, причому тривалість кожного періоду повинна бути не меншою 8 год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]