Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

1.Сутність, функції та завдання логістики.

Логістика – наука про план-ня, орг-цію, упр-ня, контроль і регулювання руху мат-х та інформ-х потоків у просторі і часі від їх первинного вир-ка до кінцевого споживача.

Об’єкт Л. – мат-й потік.

Предмет Л. – витрати.

Головни завд-м логістики є вироблення кропіткої та обгрунтованої пропозиції, яка сприяла б досягн-ню найбільшої ефект-ті діяль-ті фірми, підвищ-ю її ринкової частки та отриманню переваг перед конкур-ми.

За даними амер-го спеціаліста з логістики, ефект-ть логістичного управ-ня підтверджують дані, які отримані під час опитув-ня 1450 бізнесменів США, Японії та 7 західно-європейських країн: обсяг запасів зменш-ся на 30-70%; продукт-ть праці підвищ-ся на 20-30%; собів-ть прод-ї зменш-ся на 30%; витрати у сфері товарообігу зменш-ся на 20%. Президент німецької асоціації логістики вважає, якщо нині транспортно-складські витрати у вир-ві складають до 15%, а у торгівлі –до 25% усіх заг-х витрат, то найближчим часом, при застос-ні логіст-го підходу до управ-ня, витрати можуть бути зменшені на 1/3.

Інтегрований ланцюг постачання супроводжується інформ-м, тов-м, готівковим потоками:

ПостачальникиВиробникиОптові торговціРоздрібні торговціСпоживачі

Критерієм ефект-ті реалізації логіст-х функцій є ступінь досягн-ня кінцевої мети логіст-ої діяль-ті, що вираж-ся правилами „семи R-s”.Правило Л. (7R) – метою діял-ті логістики є забезпечення наявності: відповідного товару, у відповідній кіл-ті, у відповідному стані, у відповідному місці, у відповідний час, для відповідного споживача, за відповідною ціною.

Предметом вивчення, досл-ня та пошуків логістики є оптимізм-ія матер-х і відповідних їм фін-х і матер-х потоків.

Логіст-на функція – велика група логіст-х операцій, спрямованих на реал-ію завдань логіст-ої сис-ми: оперативні та координаційні. Операт-й хар-р фун-й пов”язаний з безпосер-м управ-ям руху матер-х цінн-ей у сфері постачання, вир-ва та розподілу. До ф-ій логіст-ої координації зараховують: виявлення та аналіз потреб у матер-х рес-х різних фаз ічастин вир-ва; аналіз ринків, на яких здійсн-ся збутова діяль-ть підпр-ва; прогноз-ня поведінки інших джерел цих ринків; обробка даних щодо замовлень і потреб споживачів.

Харкне-ні особл-ті логіст-х фун-ій: весь комплекс ф-ій підпорядк-ся одній меті; носіями ф-ій є суб”єкти, які беруть участь у логіст-му процесі.

___________________________________________________

2. Фактори та рівні розвитку логістики.

Основні фактори:

*швидке підвищення витрат на перевезення: традиц-ні методи розподілення стали більш дорогими. Ці фактори стали більш критичними з підвищ-ям цін на енергоносії та збільш-ям рівня інфляції. Більш високий рівень управ-ня передбачає розгляд спільних щодо перевез-ня аспектів логістики(вир-во, постачання, розпад-ня, фінанси).

*досягнення межі ефективності виробництва: дуже складно досягти суттєвого зниження виробничих витрат, тому з вир-ва знято всі „вершки”, проте логістика залиш-ся відносно не вивченою.

*фундаментальні зміни у філософії запасів:в один і той самий час у роздр-х продавців знаходь-ся приблизно половина запасів гот-ї прод-ї, друга половина-в оптових продавців та виробників. Методи управл-ня запасами дають змогу зменшити співвідн-ня підтримуючого запасу до 10% у роздр-х продавців та 90% у вистриб”юторів та вироб-ів.

*створення продуктивних ліній як прямий результат дії концепції маркетингу (пропозиція кожному споживачу прод-ії, яку він бажає).

*комп’ютерна технологія: логіст-не управл-ня пов”язане з великою кіль-тю даних (місце знах-ня, розмір кожного запасу, витрати на перевез-ня та ін..)

*збільшення використання комп’ютерів постачальниками: це дозволяє систематично вивчати якість обслугов-ня різних клієнтів. На основі такого аналізу можна достатньо точно визначити рівні обслуг-ня клієнтів. Рез-ти аналізу примушують підпр-ва обмірковувати їхні сис-ми розподілу.

*підвищення затрат на утримання товарів;

*перехід від ринку виробника до ринку споживача;

*розвиток НТП;

*загострення конкурентної боротьби.

Рівні розвитку:

1 рівень: сфера дії логістичної сис-ми охоплює організацію зберігання готової продукції та її транспортування, роботу сис-ми логістики оцінюють величиною частки затрат на транспортування та розподіл.

2 рівень: контроль сис-ми логістики поширюється на функції обслуговування замовників, обробку замовлень, управління запасами готової продукції, застосування комп’ютерної обробки даних.

3 рівень: контроль логістичних операцій від закупівлі сировини до кінцевого обслуговування споживача, прогнозування збуту, управління запасами, проектування логістичних сис-м, планування упереджених впливів.

4 рівень: інтегрують процеси планування та контролю логістичних операцій із операціями маркетингу, збуту, вир-ва, фінансів, під-ва виготовляють продукцію для світового ринку та керують частиною світових систем вир-ва та розподілу.

Еволюція Л.:

1. Фрагментація (1960) – прогнозування попиту, план-ня і придбання мат-в, план-ня вир-ва, вир-чі та мат-но-тех-ні ресурси, складування, маніпулювання ресурсів, пром-ве пакування, запаси готової прод-ї, план-ня дистриб’юції, обробка замовлень, транспортування, обслуговування споживачів.

2. Додаткова інтеграція (1980) – упр-ня матеріалами, фізична дистриб’юція.

3. Повна інтеграція (2000) – упр-ня процесом постачання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]