Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

10. Інформаційні потоки в логістиці.

Інформаційний потік – сукупність циркулюючих у лог-й с-мі, між лог-ю с-мою і зовн-м середовищем, повідомлень необхідних для упр-ня і контролю за лог-ми операціями. Інформ-й потік відповідає мат-му і може існувати у вигляді паперових і електронних документів.

Осн-і чинники зростання ролі інформ-х потоків у суч-й Л.:

*) для споживача щодо статусу замовлення, належності тов-в, строків поставки, документів про відвантаження є необхідним елементом споживчого лог-го сервісу.

*) з позиції упр-ня запасами в лог-му ланцюгу наявність потрібної і достовчрної інформ-ї дає змогу зменшити потребу в запасах і трудових ресурсах, завдяки зменшення невизначенності в попиті.

*) інформ-я збільшує гнучкість лог-ї с-ми з точки зору як? де? коли? можна використовувати ресурси для досягнення конкурентних переваг.

Класифікація інформ-х потоків у Л.:

1) відношення до лог-х активностей:

*) елементарні, *) комплексні, *) ключові, *) базисні.

2) призначення інформ-ї:

*) керуючі, *) нормативно-довідкові, *) обліково-

аналітичні, *) допоміжні.

3) відношення до лог-х с-м:

*) внутр-і, *) зовн-і, *) горизонт-і, *) вертик-і, *) вхідні.

*) вихідні.

4) ступінь відкритості і міри значущості:

*) відкриті, *) закриті, *)комерційні, *) конфеденційні,

*)прості.

5) вид носія інформ-ї: *) паперові,*) магнітні,*) електронні.

6) засіб передачі даних:

*) пошта, *) телефон, *) факс, *) електронна пошта,

*) суч-і комунікаційні мережі.

7) час виникнення і періодичність використання:

*)рерулярні,*)періодичні,*)оперативні,*)режимі “on line”, “of line”.

___________________________________________________

11. Логістичні інформаційні системи.

Інформаційна система – відповідним чином організована сукупність взаємопов’язаних даних та засобів їх обробки, які забезпечують вирішення функціональних завдань.

Види інформаційних логістичних с-м:

1) Планові – створюються на адмін-му рівні упр-ня і слугують для прийняття стратегічних рішень.

2) Диспечерські (диспозитивні) – створюються на рівні упр-ня складом чи цехом і слугують для нормального забезпечення функціонування логістичних с-м.

3) Виконавчі (оперативні) – створюються на рівні оперативного упр-ня і слугують для роботи в реальному маштабі часу.

Логістична інформаційна система поділяється на:

а)функціональна підсистема –складається із сукупності згрупованих за принципом мети завдань, які вирішуються.

б)підсистема забезпечення – технічне забезпечення як сукупність технічних засобів для опрацювання інформаційних потоків, інформаційне забезпечення як сукупність різноманітних довідників, класифікаторів, математичне забезпечення як сукупність методів вирішення функціональних завдань.

Організація зв’язків між підсистемами логістичних інформаційних систем може суттєво відрізнятись від організації традиційних інформаційних систем, оскільки в логістиці інформаційні системи повинні забезпечувати всебічну інтеграцію всіх елементів системи управління матеріальними потоками, їхню оперативну надійність і взаємодію.

Види інтеграції:

Горизонтальна – це зв'язок між окремими комплексами завдань у диспозитивних і виконавчих системах через горизонтальні інформаційні потоки, що дає можливість органічно пов’язати матеріальні та товарні потоки із загальною системою планування та управління на рівні виробництва та торговельного підприємства.

Вертикальна – це зв'язок між плановою, диспозитивною та виконавчою системами через вертикальні інформаційні потоки, охоплює всі рівні як прямими (зверху до низу), так і зворотними (навпаки) зв’язками, дозволяючи при цьому верхньому рівню мати достатньо інформації про стан окремих ланок та оперативно реагувати на зміни.

Переваги інтегрованих інформаційних систем:

- зростає швидкість обміну інформації

- зменшується кількість помилок під час обліку

- зменшується обсяг непродуктивної «паперової роботи»

- поєднуються раніше розрізнені інформаційні блоки.

Побудова логістичних інформаційних систем повинна бути індивідуальною залежно від обсягу її завдань та існуючої організаційної структури підприємства і характеризуватиметься такими складовими: структуризація мереж, ієрархічна побудова, зростаюча автоматизація та комп’ютерна підтримка створення банку даних, зростаюче застосування стандартних програм для ЕОМ.

Принципи на яких базується логістична інформаційна система: *повнота та придатність інформації для користувача, *придатний формат даних, необхідна інформаційна сумісність, *своєчасність, особливо для технологій логістичної концепції «just in time», *гнучкість (інформація повинна бути зручною для конкретних користувачів), *точність інформації, *орієнтованість (інформація повинна бути орієнтована на зменшення логістичних витрат).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]